Klipp inte – låt vägkanterna blomma i sommar

Skriver denna insändare med anledning av den alltför tidiga slåtter av vägkanterna som förekommer.

"Att beröva växterna deras tillväxt, blomstring och frösättning är ju att göra våld på livet och ta ifrån dem det som är deras naturliga livscykel", tycker Ulf Zethraeus som vill att vägrenarna ska klippas i augusti i stället för i juni.

"Att beröva växterna deras tillväxt, blomstring och frösättning är ju att göra våld på livet och ta ifrån dem det som är deras naturliga livscykel", tycker Ulf Zethraeus som vill att vägrenarna ska klippas i augusti i stället för i juni.

Foto: Sofie Regnander

Insändare2022-06-22 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bor i en by som heter Holmträsk som ligger mitt emellan Piteå och Älvsbyn. Genom byn går väg nr. 569. Den börjar vid Arnemark och går alternativt vidare mot Norrfjärden eller Sjulsmark. Det gör lika ont i mig som i andra bybor att man slår vägkanterna så tidigt. Förra året slog man dem redan den 26 juni och året dessförinnan gjorde man det vid ungefär samma tid. Nu är det naturligtvis inte bara där jag bor som denna tidiga vägslåtter äger rum, utan det sker längs alla våra vägkanter.

Att meja ner denna prakt gör ont i själen. Här står det vackert blåfärgade midsommarblomstret tillsammans med hundkexen, smörblommorna, rödblärorna med flera arter. Utöver detta finns det massor av andra arter inte minst olika gräs och starrväxter. Efter den här sträckan räknat från Arnemark och vidare mot Holmträsk finns också arter som är sällsynta och borde ges ett särskilt skydd. Här finns den på våra breddgrader sällsynta vitplistern, ett stort bestånd av den i Sverige fåtaligt förekommande buskstjärnblomman och vidare en population av den rödlistade älvstarren.

Att beröva växterna deras tillväxt, blomstring och frösättning är ju att göra våld på livet och ta ifrån dem det som är deras naturliga livscykel. Jag tycker absolut att det är okej att slå vägkanter i början på augusti, men varför göra det innan dess? Det fyller ju ingen funktion.

Ett annat argument, som nu är under riksintresse är vår brist på bin och andra pollinerande insekter. Vi har alltför stora arealer med monokulturer, med vallväxter och säd till gagn för lantbrukets intressen. På dessa åkrar är behovet av pollinering begränsat och därmed också förekomsten av insekter. Där vi numera i stället har en varierad och vacker flora är just på vägkanterna, där jorden är lämpligt mager och kvävetillförseln ombesörjs delvis av trafiken. Här trivs insekterna. Har vi inte här ett argument för att bevara vägkanterna oslagna, åtminstone under juni och juli för våra pollinerande insekters skull, som vi annars behöver till våra handels- och fruktträdgårdar? 

Jag uttrycker en förhoppning om en allmän återhållsamhet med för tidig slåtter av vägrenarna. Vidare hoppas jag att Piteå kommun med sina naturvårdsintressen engagerar sig i frågan och för konstruktiva samtal med Trafikverket och berörda entreprenörer och allmänt verkar för skydd av kommunens blommande vägkanter.