Klimatkrisen och coronapandemin

Klimatkrisen och coronapandemin. Två kriser som i grunden hotar människors liv, hälsa och välfärd. Samtidigt så olika.

"Inför pandemin har vi ett botemedel att se fram emot. I hela världen pågår arbete för att få fram vaccin som ska skydda oss. Men hur ser framtiden ut i klimatkrisens spår?" skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Inför pandemin har vi ett botemedel att se fram emot. I hela världen pågår arbete för att få fram vaccin som ska skydda oss. Men hur ser framtiden ut i klimatkrisens spår?" skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-10 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen slog till helt plötsligt. Nästan en miljon människor har dött. Framför allt vi äldre är i riskzonen. Många har förlorat sina arbeten och ekonomier har kraschat. Politiken har svarat upp med kraftfulla ekonomiska åtgärder. Coronakrisen är vårt dagliga samtalsämne.
 

Klimatförändringen har vi känt till i decennier men reaktionen från hela samhället går alltför långsamt. Vi får rapporter om smältande glaciärer, förödande skogsbränder och översvämningar som driver människor på flykt. Till skillnad från pandemin så är det de unga, alltså våra barn och barnbarn som kommer att drabbas hårdast. Och hur mycket orkar vi bry oss?
Inför pandemin har vi ett botemedel att se fram emot. I hela världen pågår arbete för att få fram vaccin som ska skydda oss. Men hur ser framtiden ut i klimatkrisens spår?

Klimatsvaret har ett förslag som kan mildra biverkningarna och som kallas "Avgift och Utdelning". Här sätts ett ökande pris på bensin och diesel i biltrafiken. Och som ett plåster på denna kännbara kostnad skall intäkterna från avgiften sedan delas ut i lika delar till var och en av oss och med extra kompensation till lands- och glesbygd. De som kör stora bensinslukande Suvar får betala mer än de får tillbaka, men de flesta kommer att gå med vinst.
Förslaget Avgift och Utdelning kommer ursprungligen från den globala klimatrörelsen Citizens´ Climate Lobby. I USA stöds förslaget bland annat av 3 500 ekonomer, varav 27 nobelpristagare. Kanada har infört systemet som där kallas Fee and Dividend. Är svenska politiker beredda?