Enligt en rapport från European Anti Poverty Network, EAPN, har en disponibel låg inkomst ökat från 13 procent till 16 procent mellan år 2008 till 2016 i Sverige.
Sverige har sedan välfärdsstaten byggdes upp varit ett av de jämlikaste länderna ekonomiskt. Genom åren har Socialdemokraterna tappat fotfästet. Ett borgerligt styre har fått välfärdsstaten Sverige att kapitulera.
Det blir fler platser där det är som olika världar mellan olika bostadsområden. I Djursholm ligger medellönen 59 procent högre än genomsnittet i Sverige. I Rinkeby där segregationen är ett stort problem och det finns en hög arbetslöshet ligger medellönen under landets snittlön med 42 procent.
Vi måste göra fler åtgärder för att minska de växande klassklyftorna.
För att jämna ut de enorma klasskillnaderna bör vi höja skatten för de rikaste och sänka skatten för låginkomsttagare. Vi bör satsa på sociala åtgärder för att minska segregation och utanförskap. Vi bör ta bort de fria skolvalet, som leder till segregation istället för frihet. Det är några exempel på hur den ekonomiska ojämlikheten kan utjämnas.
Ett samhälle med stora klassklyftor är präglat av utanförskap, segregation och oförståelse. Medan ett jämlikt samhälle är ekonomiskt är blomstrande, med gemenskap och utveckling.