Klasskillnader märks även bland barnen

När jag gick i grundskolan märkte jag tydligt av de stora klasskillnaderna som finns i samhället. Det var redan bland klätterställningarna på skolgården man förstod att pengar gav makt, status och social framgång.

"När en klasskamrat hade fått ett simspel och en tröja, talade genast den andra klasskamraten om att han minsann hade fått en dator, Xbox och en resa till London", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"När en klasskamrat hade fått ett simspel och en tröja, talade genast den andra klasskamraten om att han minsann hade fått en dator, Xbox och en resa till London", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Christine Olsson

Insändare2022-02-18 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klasskillnaderna märker man ständigt av i samhället. Även de små skillnaderna som egentligen är ganska oväsentliga, visar på en djupare ekonomisk skillnad.

De stora klasskillnaderna märktes bland mina klasskamrater i grundskolan. När vi kom tillbaka efter ett långt sommarlov, bestod alla uppgifter i skolan av att berätta om vad vi hade upplevt. Vi skrev eller målade om lovet på svenskan, engelskan och bilden.

För de klasskamrater som hade varit utomlands, åkt till sommarstugan och hunnit med en sväng till vår huvudstad gjordes dessa uppgifter med glädje. Dock var denna uppgift mindre rolig för flickan med en ensamstående pappa. Han hade jobbat hela sommaren och då fanns det verkligen ingen tid över för några resor. Vad skulle hon skriva att hon hade gjort på sommarlovet? Berätta om att hennes pappa inte ens hade tid över för att gå till badstranden?

 

Klasskillnaderna märktes av när det hetaste samtalsämnet efter jullovet var vilka julklappar man fått.

När en klasskamrat hade fått ett simspel och en tröja, talade genast den andra klasskamraten om att han minsann hade fått en dator, Xbox och en resa till London. Vi gick bara i årskurs fem men lät redan som kollegorna på kontoret som skröt om vem som hade den nyaste bilen.

Jag märkte av klasskillnaderna när man kom hem till sina klasskamrater. En bodde i en liten hyreslägenhet, där tapeterna flagnade och plastmattorna var trasiga. En annan bodde i ett fint område i ett nybyggt hus. De klasskamrater som kom från välbärgade familjer hade ofta mer status, för de hade de nyaste spelen, dyra märkeskläder och den senaste mobiltelefonen. Vi var bara tio år, men vi skämdes om våra föräldrar inte kunde visa upp en ekonomisk fasad och vi var stolta om våra föräldrar hade råd med statusprylar.

Vi lever i ett bisarrt klassamhälle, där pengar spelar stor roll redan för tioåringar.
Att man lyckas i livet förknippas generellt sett med att man har ett fint hus, en framgångsrik karriär och en stor summa pengar på banken. En person som brinner för sitt jobb, men inte har en hög lön anses ofta vara mindre framgångsrik. Jag hoppas att vi en dag ska sluta förknippa pengar med framgång.