Kan Piteå kommun ge service och stöd till medborgarna?

De fackföreningar som företräder anställda i Piteå kommuns alla verksamheter är mycket oroade över vad bristen på personal och kompetens kommer att medföra för medborgarna i Piteå kommun, skriver en rad fackliga företrädare.

Piteå kommun måste redan nu vara offensiv om man vill vara en attraktiv arbetsgivare både för att behålla den kompetens man redan har och för att lyckas rekrytera nya kompetenta medarbetare, skriver fackliga företrädare.

Piteå kommun måste redan nu vara offensiv om man vill vara en attraktiv arbetsgivare både för att behålla den kompetens man redan har och för att lyckas rekrytera nya kompetenta medarbetare, skriver fackliga företrädare.

Foto: Montage

Insändare2023-10-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla medborgare i kommunen har behov av den service och det stöd som den kommunala verksamheten tillhandahåller, exempelvis barnomsorg, utbildning, fungerande kommunikationer, stöd vid sjukdom och kriser, deltagande i kultur och idrott, snöröjda vägar och en fungerande räddningstjänst. Allt detta riskerar att raseras om inte kompetensförsörjningen säkras redan nu genom att förtroendevalda politiker ser över bemanning, arbetsmiljö och löner.  

Piteå kommun måste redan nu vara offensiv om man vill vara en attraktiv arbetsgivare både för att behålla den kompetens man redan har och för att lyckas rekrytera nya kompetenta medarbetare. Man behöver arbeta målmedvetet för att arbetsmiljö och aktiv lönesättning kommer högst upp på agendan. Dessutom visa konkret varför arbetstagare ska välja att arbeta i de kommunala verksamheterna i Piteå kommun.

I möten med kommunalråden har vi fackliga representanter lyft fram konkreta förslag på förbättringar och på faktorer som skulle underlätta rekrytering av kompetent personal: 

  • Att arbetsgivaren sänker undervisningstiden för lärare så att de kan få förutsättningar att hjälpa de elever som behöver extra stöd. 
  • Att arbetsgivaren prövar olika arbetstidsmodeller i verksamheterna, exempelvis 7 plus 1 modellen. Det är en arbetstidsmodell som ger arbetstagaren möjlighet till återhämtning och reflektion på arbetstid, gör att sjukfrånvaron minskar och trivseln på arbetsplatsen ökar.
  • Att verksamheterna ska få arbeta fram fungerande arbetsmetoder, exempelvis nya metoder för arbetet inom ordinärt boende och hemtjänst.
  • Att ge konkret stöd till cheferna, jobba med att stärka gemenskapen på arbetsplatserna och förbättra kommunikationsvägarna.
  • Att arbeta aktivt för att alla anställda ska kunna nyttja sin friskvårdsförmån.

Utöver detta måste lönen vara marknadsmässig, både för att kunna rekrytera ny personal och för att behålla den befintliga. Vid den lokala löneöversynen i maj sade alla fackföreningar att löneutrymmet inte var tillräckligt, det borde ha följt industrins märke på 4,1% för alla medarbetare. Inför kommande löneöversyner gäller det att ansvariga politiker tar höjd för de ökade kostnader som vi ser i samhället och tar hänsyn till detta när de lägger budget. 

Nu är klockan fem i tolv! Politikerna i Piteå kommun måste gå från ord till handling.