Nja, eftersom anledningen direkt kan kopplas till coronapandemins konsekvenser kan vi snarare se det som en hoppfull insikt i hur snabbt det faktiskt går att ställa om. Vad händer när vi slutar konsumera saker vi faktiskt kanske inte behöver?
Den internationella organisationen Global Footprint Network beräknar årligen dagen då vår "budget" av jordens förnybara resurser tar slut – Overshoot Day. Den här dagen sker tidigare och tidigare för varje år, vilket betyder att vi använder mer och mer av jordens naturresurser. Just nu konsumerar världens befolkning som om vi hade 1,7 jordklot. Vi använder 70 procent mer naturresurser än vad jorden klarar av att återskapa under ett år.
Men nu har det alltså för första gången skett ett trendbrott där årets Overshoot Day i år istället skjuts fram en hel månad. Coronapandemins utbrott med tillhörande restriktioner har lett till att mänsklighetens ekologiska fotavtryck för år 2020 krympt. Det här demonstrerar tydligare än någonsin att det går att ändra vår konsumtions resursförbrukning på bara några månader. Dock är det så klart inte eftersträvansvärt att dessa förändringar följer först efter en pandemikris.
Samtidigt så har Sveriges regering antagit en nationell strategi för cirkulär ekonomi. Och just cirkulär konsumtion kan hjälpa till att flytta fram datumet för Overshoot Day ännu mer, samtidigt som vi bidrar till ekonomisk tillväxt.
Vi kan som konsumenter på flera sätt se till att flytta fram denna dag genom våra konsumtionsbeslut och medvetna val. Men också genom att gå över mot att bli cirkulenter – framtidens hållbara konsumenter. Om vi lyckas flytta fram Overshoot Day med några dagar per år kan vi fortfarande nå målen i Parisavtalet till år 2050.