Jaga riktiga syndare och sluta tramsa

Piteå-Tidningen 4 januari. "Hårdare tag mot tomgångssyndare".

Piteå-Tidningen 4 januari. "Hårdare tag mot tomgångssyndare".

Foto:

INSÄNDARE2017-01-10 09:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av: "Hårdare tag mot tomgångssyndare"

Det är inte utan att man ställer sig en smula frågande till huruvida polisen prioriterar sitt arbete.

Tidigare i veckan kunde vi läsa om att man skulle ta krafttag mot tomgångskörningen i bland annat Arjeplog.

Nu är det inte så att jag på något vis motsätter mej tanken med att få bort detta ofog ur gatubilden, men i ett litet samhälle som till exempel Arjeplog så har polisen lika god kännedom om vilka de mest kända “bovarna” är, som övriga medborgare.

Det vore en i mina ögon rätt enkel sak att göra dessa uppmärksamma på att lagens långa arm håller ett öga på de som syndar, och att de vid nästa upptäckt kommer att få en bot för sitt tilltag. Sedan funderar man varför det är ytterst sällan som testbilar blir stoppade och kontrollerade i de kommuner där dessa under vinterhalvåret utgör de mesta fordonsrörelserna?

Alla som bor på de orter som frekvent trafikeras av testbilstrafiken vet att det många gånger är förenat med livsfara att färdas på vägarna, och att tillbuden är många.

Det handlar om att hastigheten sällan hålls, avstånd mellan fordon är oftast otillräcklig, plötsliga inbromsningar, blockering av vägar i timtal vid bärgning av dikeskörda fordon med mera. Listan kan göras lång.

Dessutom kan man i vissa fall ifrågasätta trafiksäkerheten hos dessa testfordon. En del av dem är så igentejpade och övertäckta att det med allra största sannolikhet är mycket svårt att framföra fordonet med tillfredsställande, lagstadgad sikt.

Om vi lämnar trafiken och vidgar det polisiära arbetet till övriga områden så blir man än mer fundersam hur prioriteringen av arbetet sätts.

Det finns hundratals anmälningar om brott i lador hos länspolisen, många av dem är inte ens öppnade för granskning, och många av dem är rena skrivbordsjobb.

Den skriande och som det tycks ständiga personalbristen inom polisen gör gällande att en mycket stor mängd av dessa brottsanmälningar lämnas därhän, utan någon som helst åtgärd. Sammanfattning: sommarstugeinbrottet, dieselstölden och testbilen, lämnas utan åtgärd.

Två poliser kör runt tätorten, (en vecka före testsäsongen, och en vecka efter testsäsongens slut), för att med stoppur kontrollera den stressade småbarnsmamman på väg hem efter jobbet som plötsligt kommer på att hon glömt köpa mjölk, varvid hon springer in på macken för ett snabbt inköp, och lämnar bilen på tomgång i den 25 gradiga kylan.

Naturligtvis räknas polisens eget fortskaffningsmedel som ett arbetsredskap, och står därför utanför den lag som satts under lupp.

Det hela sprider ett otvetydigt löjets skimmer över en redan hårt ansatt yrkesgrupp, och det enda som uppnås av dylika rent ut sagt tramsiga insatser, är ett än större förakt för de som ska vara en stabil kota i samhällets gemensamma ryggrad.

Läs mer om