Svea Vind Offshore planerar att bygga 128 stycken 350 m höga kustnära vindkraftverk. Bolaget menar att hänsyn har tagits till skyddade områden och riksintressen så som friluftsliv, turism, sjöfart, med mera, och att Piteå skärgård är en lämplig plats för en etablering. Allmänheten har nu fram till 29 oktober 2023 på sig att lämna synpunkter, därefter går Svea Vind Offshore vidare med sin tillståndsansökan.
Vindkraftparken planeras i ett område med höga naturvärden, bland annat intill Natura 2000-reservat. Hur den kustnära placeringen kommer påverka närboende är i princip obefintligt utrett och fortfarande saknas visualiseringar för verken nattetid som inkluderar blinkande ljus och ljud så att det går att förstå hur vindkraftverken kommer att upplevas i verkligheten. Av de visualiseringar som har presenterats hittills är det ändå lätt att inse att en etablering skulle medföra mycket stor påverkan på närområdet och en rad viktiga intressen.
Att anlägga en storskalig kustnära vindkraftpark på det sätt som Svea Vind Offshore planerar innebär en stor risk att andra för kommunen viktiga näringar skadas. Det finns redan befintliga planer på havsbaserad vindkraft längre ut i Bottenviken och sammantaget vore det därför klokt av Piteå kommun att säga nej till Svea Vind Offshores önskan om en kustnära etablering.
(Samtliga visualiseringar från Bores Krona finns i originalstorlek på Svea Vind Offshores hemsida https://www.sveavindoffshore.se/bores-krona-1-2-3)
Bevara vår fina skärgård
SVAR DIREKT
Vår ambition är att vindkraftsparken Bores Krona ska ligga så pass långt från kusten att den inte stör. Att bygga ännu längre ut är utmanade – det är djupare, ger energiförluster och kräver en dyrare och mindre beprövad teknik.
Vi får in värdefulla synpunkter och kunskap genom samråd och har även anpassat området därefter. En rad undersökningar genomförs. Resultaten från dem tillsammans med all annan input kommer att beaktas i ansökan. Det är Mark- och miljödomstolen som bedömer just påverkan på natur och samhälle, och det är deras experter som beslutar om parken är tillåtlig. Vad gäller Natura2000-områden så ligger de utanför vindparken och kommer även att beaktas i miljökonsekvensbeskrivningen i ansökan. Svea Vind Offshore använder marknadens bästa konsulter, bland annat fågel- och marinbiologiska experter, för att undersöka om påverkan sker och vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas för att minimera påverkan.
Visualiseringar i mörker läggs upp på vår webbplats inom kort. Här ska man komma ihåg att ljuset från hinderbelysningen avtar snabbt med avståndet och så även ljud. Vi, tillsammans med branschen, driver frågan om att få tillämpa samma regler som i andra länder där belysningen enbart tänds om flygplan närmar sig. Ljudberäkningar visar att ljudet vid all bebyggelse på fastlandet kommer ligga under 30 dBA. Det motsvarar en viskning och maskeras bort av andra ljud.
Parken kommer inte vara stängd, fiske och båttrafik fortsätter. Det småskaliga fisket kan gynnas av vindkraftverk då fundamenten fungerar som konstgjorda rev för yngel och småfisk. Bottentrålning kommer däremot inte vara tillåten.
Elen behövs för att förverkliga stora, gröna industriprojekt. I nya prognoser från Energimyndigheten och Svenska kraftnät, ökar industrins behov snabbt och det finns risk för elbrist redan 2027. Ny elproduktion i närområdet möjliggör omställning, ger nya arbetstillfällen och tryggar välfärd. Den innebär en möjlighet för regionen att fortsätta öka sin konkurrenskraft och attrahera fler verksamheter.