Efter pandemin har antalet arbetare som dött i sitt arbete stadigt ökat och 2023 är inget undantag. Enligt Arbetsmiljöverket är det till dagsdato totalt 48 människor som inte kommer hem från sitt arbete igen, där familjer har förlorat en älskad familjemedlem.
Den 13 november avled en ung kvinna till följd av sina skador i en mycket tragisk arbetsplatsolycka. Oftast sker olyckor för att det inte finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Företag som inte genomför skyddsronder eller riskbedömningar så som Arbetsmiljölagen kräver att de ska göra.
Ibland beror det på okunskap hos ledningen på företaget eller på grund av tidsbrist, arbetsmiljön prioriteras helt enkelt bort i det dagliga arbetet. Men även på företag där det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete sker olyckor.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bedrivas i samverkan med skyddsombud och anställda, där det finns tydliga riktlinjer om vad som gäller på företaget, hur tillbudsrapportering ska bedrivas och hanteras. Ofta är det här det sker misstag, anställda rapporterar inte in fel och brister i verksamheten eller att ledningen inte åtgärdar dem.
För att undvika allvarliga olyckor på arbetsplatser måste det finnas ett systematiskt arbetsmiljöarbete och alla parter måste vara delaktiga i det arbetet för att förebygga att olyckor sker. Det behövs läggas tid för det i verksamheten och inte som idag, se det som ett nödvändigt ont som tar tid.
Syftet med att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen är att ingen ska skadas svårt eller avlida på sitt arbete och här vilar ett tungt arbetsmiljöansvar på arbetsgivaren vilket framgår i Arbetsmiljölagen.
Från Transportarbetareförbundets sida kan vi bara beklaga att ännu en arbetare avlidit i sitt arbete och vår förhoppning är att företag, ledning och anställda, ser vikten av att ett förebyggande arbetsmiljöarbete kan rädda liv. Ingen ska behöva dö i sitt arbete.