Industriinvesteringarna som nu görs i regionen har stor betydelse för hela landet. Möjligheterna för Skellefteå, Boden, Luleå och Gällivare är fantastiska med de massiva hållbarhetsinriktade investeringar som sker.
Kommuner, fastighetsägare och många andra på lokal nivå investerar och utvecklar för att möta kommande behov och främja en positiv utveckling. Behoven av att snabbt attrahera kompetens är stora. Ju snabbare vi förmår agera, desto mer kommer vi att kunna ta vara på möjligheterna att här och nu utveckla nya attraktiva städer. För att skynda på och underlätta utvecklingen menar vi att det därför behövs ett nationellt ansvarstagande, inte minst eftersom många mindre kommuner med begränsade resurser står inför snabb tillväxt.
Förutom energi- och tillståndsfrågor handlar det också om frågor som finansiering, infrastruktur och stadsutveckling.
Med ett förhållningssätt att i så hög grad som möjligt främja utvecklingen måste vi också våga tänka i termer av att tillåta särskilt underlättande regler för denna region. Fastighetsägarnas slutsats är en nationell strategi med sex olika reformområden.
Stadsutveckling för attraktiva platser
En avgörande faktor för att locka kompetens är stadens attraktion. Med tilltagande möjligheter till distansarbete handlar det om att locka människor att vilja flytta och bosätta sig i norra Sverige. Därför måste de olika städernas aktörer samverka för att bygga mer, utveckla samhällsservice och locka aktörer inom områden som kultur, utbildning och nöjen. Här behövs aktiv stadsutveckling och investeringar men även tillåtande regelverk.
Säkerställ långsiktig energiförsörjning
Sannolikt är tillgången till grön energi den långsiktigt mest avgörande framgångsfaktorn. När vi ställer om ökar efterfrågan. Därför måste politiken, i så bred enighet som möjligt, enas om en långsiktig strategi för att säkerställa tillgång till energi.
Säkerställ goda villkor för kapitalförsörjning
Kapitalförsörjningen är naturligtvis en kritisk fråga för många av de viktiga projekt som planeras. Kreditgarantierna för gröna investeringar som Riksgälden hanterar är en väg. Med stigande räntor och ökad oro i ekonomin bör övervägas om mer behöver göras. Regeringen bör också överväga att tillskjuta särskilda resurser till de kommuner som är berörda för att säkerställa att de kan möta upp behovet av snabba processer och utbyggnad av samhällsservice.
Skapa förutsättningar för mer och snabbare byggande
Trots att det byggs såväl bostäder som andra lokaler är behovet fortsatt stort. Här behövs därför förutsättningar för att accelerera utvecklingen. Regeringen bör sända en signal till landets länsstyrelser om att principen som gäller är snabb handläggning och en tillåtande attityd, även om de så klart har viktiga intressen att skydda.
Eftersom det handlar om att locka människor att flytta till nya platser är det viktigt att erbjuda flexibla boendelösningar. Att kunna erbjuda hyresbostäder i såväl flerbostadshus som egna hem är därför särskilt viktigt. Här föreslår vi att regeringen prövar möjligheten att skyndsamt besluta om särregler i norra Sverige för att påskynda utvecklingen.
Skynda på alla former av tillståndsprocesser
Flera av de aktörer som planerar omfattande investeringar inom områden som stål, batteriproduktion och gödsel är beroende av olika former av tillstånd. Regeringens samordnare har en mycket god överblick över detta. Dessa processer måste skyndas på så långt det går.
Prioritera infrastruktur för nya norra Sverige
En helt avgörande förutsättning för möjligheterna att utveckla de gröna industrierna och locka kompetens är infrastruktur. Det rör sig om väginvesteringar, tåginfrastruktur, effektiv sjöfart och bättre flygförbindelser – och det handlar både om möjligheterna för persontransport och sträckor för godstransport. I den plan för infrastruktur som regeringen nyligen har presenterat finns några viktiga satsningar i norra Sverige men ännu mer måste prioriteras och tidigareläggas för att Sverige skall vara ledande i den gröna omställningen.
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige
Susanna Roback, vd Fastighetsägarna Mittnord
Anna Forsman, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Norrbotten