I vilken form sker Piteå kommuns sponsring?

Piteå kommun har skrivit ett treårigt sponsoravtal med Pite havsbad för Race of Champions. Signaturen "Lars" vill veta i vilken form det sker och får ett svar direkt av kommunalrådet Helena Stenberg och kommunchefen Andreas Lind.

"Piteå kommun har skrivit ett treårigt sponsoravtal med Pite havsbad. I vilken form sker det, regler finns väl för sådant? En kommun ska väl normalt inte kunna betala ut pengar till ett privat företag?", undrar insändarskribenten som får svar direkt. (Arkivbild)

"Piteå kommun har skrivit ett treårigt sponsoravtal med Pite havsbad. I vilken form sker det, regler finns väl för sådant? En kommun ska väl normalt inte kunna betala ut pengar till ett privat företag?", undrar insändarskribenten som får svar direkt. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Insändare2022-02-17 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piteå kommun har skrivit ett treårigt sponsoravtal med Pite havsbad. I vilken form sker det, regler finns väl för sådant? En kommun ska väl normalt inte kunna betala ut pengar till ett privat företag? 

Sponsring förekommer sedan tidigare till idrottsföreningar, men då kringgås det via de kommunala bolagen. Nu är det kommunen som direkt sponsrar ett privat företag. Syftet med att arrangera Race of Champions i Piteå är i likhet med andra arrangemang typ Beach party (senast Gyllene Tider och kommande Tomas Ledin) att tjäna pengar. 

Kan någon från kommunen förklara i vilken form sponsringen sker, tar kommunen vissa kostnader, annonser, marknadsföring, arenabygge eller liknande?
Lars
 

Svar direkt:

Piteå kommun har tydliga riktlinjer som preciserar hur och när man kan göra sponsringsinsatser oavsett om det är till idrottsföreningar, arrangemang eller annan form av sponsring. Beslut om sponsring fattas politiskt av kommunstyrelsen eller i kommunstyrelsens personal- och arbetsutskott. Information om detta finns på Piteå kommuns hemsida pitea.se/sponsring. En central del i detta arbete är att vi skiljer mellan bidrag och sponsring, där sponsring kräver någon form av motprestation. 

En god sponsring synliggör och stärker vårt varumärke nationellt och ibland internationellt. Detta kan göras på en mängd olika sätt, exempelvis genom vanlig annonsering i tidningar, radio eller tv. Det kan även innebära att vi sponsrar arrangemang eller en idrottsförening för att därigenom stärka vårt varumärke. Sponsring av arrangemang i Piteå görs även för att dessa bidrar till att stärka kommunens besöksnäring, då de genererar intäkter inom exempelvis hotell, restaurang, handel och transport. 

För två helger sen tittade var femte svensk tv-tittare på Race of Champions. Tittandet uppgick till som mest 1,5 miljoner enligt SVT. Totalt var det 150 sändande bolag runt om i världen och dessutom hade eventet både mediabevakning och besökare från stora delar av världen. Totalt fanns cirka 70 ackrediterande journalister, från såväl nationell som internationell media, på plats för detta världsarrangemang. 

Dessutom har aktiviteten i sociala medier varit väldigt stor, inte minst från förarna själva. Formell 1:s officiella Instagramkonto har delat förarnas inlägg till sina 17 miljoner följare och mer en två miljoner har interagerat och reagerat på enskilda poster, för att nämna något av den exponering som skett. En medieanalys är beställd och kommer finnas som underlag i arbetet framåt.

När det gäller Race of Champions sponsrar Piteå kommun evenemanget i tre år i ett avtal som tydligt reglerar vilka motprestationer Piteå kommun erhåller. Det vi kan konstatera efter första året är att vi är mycket nöjda med det preliminära utfallet och vi ser goda möjligheter med det fortsatta arbetet.

Helena Stenberg (S), kommunstyrelsens ordförande 
Andreas Lind, kommunchef