Sjuksköterskedagen infaller på Florence Nightingales födelsedag och Vårdförbundet uppmärksammar sjuksköterskornas centrala roll inom hälso- och sjukvården genom att lista det som denna livsviktiga yrkesgrupp efterfrågar mest.
Här är sjuksköterskornas önskelista till arbetsgivare, politiker och allmänhet inför sjuksköterskedagen 12 maj, genom Vårdförbundet avdelning Norrbotten:
Alla måste hålla i lite till. Allmänheten ser sjuksköterskornas insatser under pandemin och drygt 82 000 har skrivit under uppropet #tackamedlön. Rekordmånga ansökningar till sjuksköterskeprogrammen visar att de unga har fått upp ögonen för detta livsviktiga yrke. Det är glädjande och nu ser vi ljuset i tunneln i takt med att vi sjuksköterskor vaccinerar befolkningen. Men faran är inte över än och vi behöver allmänhetens hjälp med att följa myndigheternas rekommendationer ett tag till.
Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Sjuksköterskor vill, precis som resten av befolkningen, ha sommarsemester i juni, juli och augusti tillsammans med familj och vänner. Inte i maj eller september när familj och vänner går i skolan eller jobbar. Här i Region Norrbotten är läget skört på sina håll inför sommaren. Vår region och kommunerna bör i sommar använda de historiskt stora ekonomiska resurserna från regeringen till att till exempel ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag.
Trygghetssystem som fungerar. Politiken har lyssnat när vi begärt att karensdagen tas bort, åtminstone tillfälligt under pandemin. Vi har också fått gehör för att stoppa utförsäkringarna så att legitimerade sjuksköterskor som fått långtidscovid eller andra sjukskrivningar får förlängd sjukpenning. Vi jobbar vidare för arbetsskadeersättning för de fler än 4 000 sjuksköterskemedlemmar som anmält att de fått covid-19 i tjänsten.
Fler kollegor på sikt. Det är sedan länge brist på sjuksköterskor i regioner och kommuner. Arbetsgivarna bör försöka rekrytera tillbaka många av de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket.
Patientsäkerhet via respekt för legitimationen. Under pandemin har bristen på sjuksköterskor lett till att arbetsgivare försöker lösa bemanningen med annan, icke kvalificerad personal.
Specialistutbildning inom anställningen. 21 av 21 regioner uppger till Socialstyrelsen att de har brist på specialistsjuksköterskor. Lösningen är att fler regioner och kommuner tecknar kollektivavtal enligt en modell för utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön.