I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlig, som inte är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider utblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk. Denna undersåtlig kräver sina offer i de bästa kretsar. Jag har sett högt bildade personer, som i andra sammanhang har ådagalagt intelligens, mista sin mänskliga värdighet inför en kunglig person: I närvaro av en medlem av kungahuset har de alldeles tappat koncepterna och stått där som förvandlade och stammat i förvirring och betett sig på ett sätt, som närmast kan kallas fjantigt. Kungadömet framkallar och utvecklar några av människans mest förödmjukande egenskaper: Begäret att stå i gunst hos de höga, ivern att få umgås med dem, tjänstvilligheten till varje pris, den böjda ryggen inför överheten.
Nu kommer kungen till Piteå och på programmet står bland annat att den så kallade kungssången ska sjungas på Rådhustorget. Menar arrangörerna att det är kungen som ska hyllas? Enligt min mening är det väl ändå Piteå som stad som ska uppmärksammas, inte en person som inte har någon som helst anknytning till staden, som dessutom har fått sin roll som statschef, inte genom demokratiska och öppna val, utan genom att vara född i rätt familj.
Hoppas verkligen att Piteåborna inte ställer upp på detta. De som ändå har vägarna förbi Rådhustorget kanske i stället ska stämma upp till Euskefeurats kända låt: "Det finns ett folk av en särskilt sort nere vid Piteälva......".
Hylla dem som hyllas bör
Aldrig har väl Vilhelm Mobergs kända citat, som på ett träffande sätt beskriver tramset och fjanteriet kring monarkin, varit så aktuellt för oss Piteåbor.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer till Piteå för att fira stadens 400-årsjubileum. Men insändarskribenten är skeptisk. (Arkivbild)
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.