Huskurage – en aktion för medmänsklighet

Det kan räcka med en dörrknackning för att livet ska förändras för andra, skriver Marika Berglund (C), som var den som tog fram motionen om Huskurage.

"Efter att ÖBO infört Huskurage gjordes en undersökning bland de boende. Där uppgav 85 procent att de upplevde ökad trygghet efter att Huskurage införts" skriver Marika Berglund (C).

"Efter att ÖBO infört Huskurage gjordes en undersökning bland de boende. Där uppgav 85 procent att de upplevde ökad trygghet efter att Huskurage införts" skriver Marika Berglund (C).

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-08-10 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Replik på Magnus Häggblads insändare i Piteå-Tidningen torsdagen den 6 augusti om Huskurage.

Magnus Häggblad (SD) menar att Huskurage leder till att folk stör sina grannar genom att knacka på deras dörr.  Jag vet inte vad Magnus har för erfarenheter av dörrknackning, men att bli störd för att någon knackar på dörren av omtanke tror jag inte att det är många som upplever. Däremot finns det många som vittnar om känslan av övergivenhet, att ingen brydde sig, trots att de hörde och visste. Det gör bland annat skådespelaren Morgan Alling i boken om Huskurage. 

Huskurage policy är följande: 

Knacka på – Du behöver inte stå kvar

Att du knackar på kan avbryta våld genom att distrahera våldsanvändaren och ge den utsatta möjligheten att ta sig därifrån. 

Hämta hjälp

Ju fler grannar, desto tryggare. 

Ring polisen

Ring alltid polisen i första hand vid akuta fall eller hotfulla situationer. 

Magnus Häggblad avslutar sin artikel med orden att Sverigedemokraterna i Piteå: ”Agerar utifrån forskning och erfarenhet”, vilket är intressant då den debattartikel han hänvisar till avslutas med en faktaruta där det står att det saknas svensk forskning om vilka risker som föreligger i samband med ingripanden vid våld i nära relationer. 

Efter att ett av landets största kommunala bostadsbolag ÖBO infört Huskurage gjordes en undersökning bland de boende. Där uppgav 85 procent att de upplevde ökad trygghet efter att Huskurage införts och nästan lika många menade att de nu på något sätt skulle agera om de kände oro för en granne. 

En av anledningarna till att vi i Sverige inte har en Civilkuragelag som SD förespråkar är att man tror att det skulle bli svårare att hitta vittnen till brott. Risken finns att dessa personer själva skulle ha gjort sig skyldiga till brott genom att inte ingripa om lagen krävde det. Faran är att det blir svårare att klara ut brott och att tystnadskulturen ökar. 

Under våren har land efter land uppmärksammat att våld i hemmen ökar på grund av nedstängningar, oro och ekonomiska svårigheter. Forskare och sociala myndigheter varnar för liknande effekter även i Sverige. När en redan utsatt grupp avskärmas ytterligare från omvärlden är det ännu viktigare att visa medmänsklighet och omtanke.

Tänk på vilken människa du vill vara, det kan räcka med en dörrknackning för att livet ska förändras för andra.