Hur svårt kan det vara att fixa till busshållplatsen?

På våren 2018 skrev jag ett medborgarförslag med önskan om ett vindskydd vid busskuren Kvarnen i Öjebyn. De äldre (alla) som står där och väntar på bussen får nämligen stå delvis i en sluttning och helt utan vindskydd på en trafikerad väg.

"Hur kan det vara så svårt att montera på ett vindskydd vid en busskur", undrar Yvonne Burwall.

"Hur kan det vara så svårt att montera på ett vindskydd vid en busskur", undrar Yvonne Burwall.

Foto: Privat

Insändare2022-09-16 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag fick skriftligt svar att medborgarförslaget skulle lämnas till samhällsbyggnadsnämnden för beslut. Nämnden avslog min önskan med hänvisning till planerat underhåll.
Det är i dag drygt fyra år sedan och inget har hänt.
De äldre, som jag för talan för i denna fråga, är nu i 80-årsåldern och använder rullator. Då kan man inte stå på sluttande underlag, när en buss sänks ned för att kunna gå på eller av bussen.

Jag har så svårt att förstå hur det här kan vara en sådan svår sak att åtgärda. Att flytta av- och påstigning någon meter till platt mark. Till exempel vid sidan av Djurkliniken.
Hur kan det vara så svårt att montera på ett vindskydd?

Jag har nyligen kontaktat gruppchefen på Nobina Sverige AB och han bekräftade att busshållsplatserna är kommunens ansvar.

Varför släpper jag inte det här nu? För att det handlar om anständighet. Vi pratar om människor som bott i Öjebyn i stora delar av sitt liv och som betalat skatt i kommunen under hela tiden.
Nu ber dom om tillgänglighet i praktiken (det går inte att stå i en sluttning med en rollator för att komma på en buss) och dom ber att vi ska vara en miljökommun i praktiken (kunna välja buss som färdmedel). Dessutom ber dom om ett vindskydd, då det är svårt att skydda sig mot regn, blåst och snö med nedsatt rörlighet och balans.
Vad ska vi svara dom?

Yvonne Burwall, Piteå.

SVAR DIREKT:

Huvudregeln för Piteå kommuns förbättring av busshållplatser är att åtgärder prioriteras i samband med att kommunen bygger om gatan. Kommunen samverkar också, i den mån det är möjligt, med bland annat Pireva för att bygga om gatan samtidigt som Pireva vidtar åtgärder för vatten och avlopp. Detta förfarande medför påverkan på kommunens planering.

Öjagatan (som ansluter till busshållplatsen vid Kvarnen i Öjebyn) har under många år funnits med i kommunens planer för ombyggnation. I år byggs första delen av Öjagatan, mellan Coop och OK, om. I årets projekt ingår också en gång- och cykelväg och tillgänglighetsanpassade busshållplatser med väderskydd.

Öjagatans nästa del, från OK i riktning mot Älvsbyvägen, planeras för ombyggnation tidigast 2025. I samband med det kommer kommunen också att se över möjligheten att förbättra busshållplatser.

Möjligheten att fylla ut busshållplatsen med till exempel grus eller stenmjöl är inte given då en sådan åtgärd kan ha betydelse för hantering av dagvatten/snö och kringliggande fastighetsägare. Detsamma gäller placering av ett väderskydd. 

Kommunen prioriterar väderskydd på hållplatser baserat på hållplatsens lokalisering och förutsättningar, karaktär och antalet påstigande.

Att flytta hållplatsen till området kring Evidensia djurklinik är inte lämpligt, då ytan dels ligger i en kurva, dels utgör utfart och också till stor del är privatägd.

Tills vidare kan resenärer som är på- eller avstigande vid Kvarnen tyvärr inte räkna med att den aktuella hållplatsen anpassas i större utsträckning än idag.

Micael Kemi, gatuchef på Piteå kommun.

Rebecka Granström, enhetschef vid trafik och bygg på Piteå kommun.