Hur ska vi kunna lära barnen demokrati?

Hur ska jag som lärare kunna undervisa och lära barnen om demokrati när ledande politiker beter sig som tjuriga småbarn.

Tillsammans, i alla fall före valet; Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S), var aldrig något reellt regeringsalternativ.

Tillsammans, i alla fall före valet; Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S), var aldrig något reellt regeringsalternativ.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2018-10-31 15:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Om inte jag får som jag vill då är inte jag med!"

Tiden efter valet har präglats av ett ställningskrig mellan olika politiska konstellationer.

Vi har fått rapporterat i media vem som vill prata med vem och vem som inte vill prata med vem. Vad tycker svenska folket om hur våra partiledare på riksnivå klarar att arbeta på ett demokratiskt arbetssätt?

I skolan försöker vi lära barnen vad demokrati är.

Klipp från Utbildningsradion om demokrati : ”I Sverige får vi säga vad vi vill så länge vi inte kränker någon. Och alla får vara med och bestämma. Det kallas demokrati. Det är inte demokrati överallt i världen och det har inte alltid varit det i Sverige.”

Vi försöker lära barnen att demokrati är vad vi tillsammans kommer fram till är det bästa för en klass, en skola eller vårt Piteå.

Vi säger gång på gång att demokrati är inte att säga – ”Om inte jag får som jag vill då är inte jag med”. Men precis så agerar partiledarna. De är verkligen inga demokratiska förebilder just nu. Hur ska jag förklara detta för barnen i skolan?

Jag är rädd att just detta agerande kommer att öka föraktet och missnöjet mot politiker och i slutändan ett hot mot demokratin. Skärpning!