Viktigt att notera är att inget nedläggningsbeslut är fattat och vi Arjeplogare fortfarande har möjlighet och rättigheter att påverka utvecklingen i den riktning vi önskar. Hornavanskolans framtid är inte avgjord!
För att citera en av ledamöterna i kommunstyrelsen: ”Jag brukar i olika forum uppmana att man tar reda på fakta istället för att låta känslorna styra.” och ”Det finns många protokollförda möten om det här”. Man ska definitivt ta reda på fakta innan man tar beslut som rör många människors framtid. Jag undrar om Arjeplogs kommunstyrelse faktiskt har tagit reda på alla fakta innan de valt att fatta det beslut som nu är fattat. Jag citerar återigen en av kommunstyrelsens representanter angående frågan om personalen på skolan kommer att tvingas avsluta sina tjänster: ”Med risk för att ge ett tråkigt politikersvar så är det något som framtida förhandlingar får visa.” Det tycker jag visar tydligt att kommunstyrelsen inte har tagit hänsyn till alla fakta innan man fattat beslut. Har man verkligen tagit hänsyn till allt? Har man tittat noga på vad gymnasieskolan tillför kommunen? Eller har man stirrat sig helt blind på kostnaderna?
Anklagelser om att man från kommunstyrelsens håll har försökt att mörklägga diskussionerna kring en eventuell ”nedläggning” av gymnasieskolan har uttryckts. Det är förstås fel, i enlighet med offentlighetsprincipen så har alla möten protokollförts och det har stått alla medborgare fritt att begära ut dessa protokoll. Men där har kommunstyrelsens ledamöter valt den enkla vägen, man har bara gjort det man absolut måste, kommunstyrelsens ledamöter har haft möjlighet att bjuda in allmänheten till samtal och diskussion kring ämnet vilket naturligtvis skulle lett fram till ett annorlunda beslut eftersom man då i sann demokratisk anda hade varit tvungna att lyssna till medborgarnas åsikter. Genom att inte aktivt kommunicera med medborgarna så har man faktiskt fört kommuninvånarna bakom ljuset och det är fakta att många av Arjeplogarna känner så.
Det är ju inte så att en nedläggning av gymnasieskolan enbart tar bort en ekonomisk minuspost i kommunens budget och ger ett framtida plusresultat. Vad är kostnaderna för att en barnfamilj lämnar Arjeplog? I grova mått skulle det innebära en ekonomisk förlust på nio miljoner per år i skatteintäkter om 15 familjer lämnar Arjeplog och det är nog en siffra vi får räkna med.
Visst är Arjeplog vackert och har mycket att erbjuda, men 100 procent av kommuninvånarna kan inte slå mynt av jakten, fisket och de underbara vyerna. Hur tänker kommunstyrelsen att man ska göra Arjeplog attraktivt för ungdomar om man inte har en gymnasieskola? Vad gör man för att göra Arjeplog attraktivt över huvud taget?