Hur mycket ska jag jobba och sälja som fotbollsförälder?

Insändarskribenten har barn som spelar ungdomsfotboll i Piteå IF. "Jag känner att jag nu måste höja rösten för att uppmärksamma det stora ideella arbete som föräldrar förväntas ställa upp på i föreningen." Piteå IF FF:s styrelse ger svar direkt.

"Förutom de 'vanliga åtagandena' som kräver både massvis med timmar och semester från arbetet, så har vi under de senaste åren (försökt resa) fotbollstältet på Nolia och byggt läktare på Nordlunda. Vi har även kallats till att skotta av planer på Nordlunda, ha en “vårfix”-dag samt nu höststädning, gärna med röjsåg och trimmer i bagaget", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Förutom de 'vanliga åtagandena' som kräver både massvis med timmar och semester från arbetet, så har vi under de senaste åren (försökt resa) fotbollstältet på Nolia och byggt läktare på Nordlunda. Vi har även kallats till att skotta av planer på Nordlunda, ha en “vårfix”-dag samt nu höststädning, gärna med röjsåg och trimmer i bagaget", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-09-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste tio åren har jag haft barn som spelat ungdomsfotboll i Piteå IF och känner att jag nu måste höja rösten för att uppmärksamma det stora ideella arbete som föräldrar förväntas ställa upp på i föreningen. Förutom de “vanliga åtagandena” som Piteå Summer Games och Nolia som kräver både massvis med timmar och semester från arbetet, så har vi under de senaste åren (försökt resa) fotbollstältet på Nolia och byggt läktare på Nordlunda. Vi har även kallats till att skotta av planer på Nordlunda, ha en “vårfix”-dag samt nu höststädning, gärna med röjsåg och trimmer i bagaget. Det senaste ställdes dock in då man förhoppningsvis förstått att föräldrar i ungdomslagen redan dragit sin del till stacken för denna säsong.

Varje vår och höst säljer vi lotter eller toalettpapper för föreningen, utöver den försäljning som vi gör för våra barns lag. Vi förväntas steka hamburgare på dam- och herrmatcher och barnen ska agera bollpojkar minst en gång per säsong. BLIKK-cupen som är ett mycket uppskattat evenemang ordnas helt och hållet av föräldrar till barnen i de aktuella årskullarna medan en del av vinsten går till herrlaget.

Samtidigt står vår ungdomsanläggning Nordlunda och förfaller. Lokalerna är i uselt skick och man vill gärna inte be bortalagen duscha i omklädningsrummen från 70-talet. Det finns ingen tillgång till el stora delar av året. Planerna är blöta och dåligt dränerade. Man känner sig inte stolt när andra lag kommer hit på match. Förutom den nya fina konstgräsplanen med belysning så är anläggningen under all kritik.

Jag är en förälder som ställer upp för mina barn i ur och skur för att de ska få göra det som de tycker är roligt men kraven som ställs på ideella föräldrar har blivit orimliga. Samtidigt borde alla års slit och åtaganden av föräldrar, många med mig, generera i en ungdomsanläggning som vi alla kan vara stolta över.

Förälder eller gratis arbetskraft?

Svar direkt:

Att bedriva en ungdomsverksamhet oavsett idrott kostar stora pengar varje år. För ungdomssektionen i Piteå IF FF så har vi kostnader för cirka 2.6 miljoner varje år. Som förening har vi två vägar att välja på. Antingen så finansierar vi verksamheten genom höga medlemsavgifter/spelaravgifter eller så försöker vi hålla så låga medlemsavgifter som möjligt och därmed möjliggör för fler barn och unga att delta i vår verksamhet. Vi i Piteå IF FF har valt den senare vägen. Detta innebär att vi tillsammans måste hjälpas åt att dra in pengar. Vi har dock full förståelse att det kan kännas mycket ibland, speciellt om man är ensamstående med flera aktiva barn. 

Just nu pågår ett intensivt arbete att förbättra vår anläggning på Nordlunda och vi bygger en organisation för att jobba vidare med utvecklingen av ungdomsarenan. Målet är, förutom den nya konstgräsplanen för fem miljoner, att på sikt bygga nya omklädningsrum och klubblokal vilket beräknas kosta cirka tio miljoner. Då det är stora pengar det handlar om så är det inget som bara sker i en handvändning. Vi vill ta kloka ekonomiska beslut som håller över tid. Angående fotbollsplanerna på Nordlunda är det en ständig kamp varje år där vi försöker förbättra gräsytorna. Att göra en dränering av ytorna runt fotbollsplanerna skulle kosta cirka 1 miljon. 

I samband med att vi byggde vår fina konstgräsplan kom det önskemål från våra medlemmar om en läktare vid sidan om planen. Vi bjöd då in föräldrar att komma och hjälpa till med att bygga läktaren. Detta var frivilligt och tillsammans med styrelsen var de ett tiotal föräldrar av totalt cirka 1 200 föräldrar som gjorde ett fantastiskt arbete under en varm helg i maj 2023. 

Det är helt riktigt att vi anordnade en städdag på Nordlunda i våras där vi uppmanade fem föräldrar/lag att komma och hjälpa till. Vi fick otroligt mycket gjort under några timmars arbete. Vi hade en fin dag tillsammans där föreningen bjöd på hamburgare och fika till alla som kom och hjälpte till. I höst valde vi att ställa in städdagen, då vi tog till oss av den feedback som kom till oss i styrelsen.

Vi vill ta tillfället i akt och dementera några saker som framställs i insändaren. Blikk-cupen anordnas av två av våra äldre ungdomslag varje år och arrangerande lag delar på 50 procent av vinsten. All vinst utöver dessa 50 procent delas med föreningen. Det vill säga 25 procent går till föreningen. Vi vill vara väldigt tydliga med att inga pengar från föreningens vinst går till Herrlaget. Alla pengar går oavkortat till ungdomsverksamheten.

Herrlaget har egen budget och belastar på inget sätt ungdomsverksamheten. Inga pengar från försäljning eller arbetsinsats går till herrlaget. 

Under säsongen får lagen en herrmatch var där sex föräldrar står i kiosken och grillar hamburgare.  I utbyte får vi fadderträning med spelare från herrlaget vilket är väldigt uppskattat av våra barn/ungdomar och ledare. Vi utför inget arbete på Piteå IF Dams matcher då vi är två olika föreningar och inga pengar går till damlaget. Däremot så får våra flickor i föreningen möjlighet att vara inmarschflickor tillsammans med damspelarna om så önskas. Detta brukar vara ett mycket uppskattat inslag för våra spelare. Våra pojklag får från en viss ålder vara ”bollpojkar” under herrmatcherna. Även detta brukar vara uppskattat av killarna då de får en möjlighet att vara nära sina idoler innan, under och efter matchen. 

Piteå Summer Games är vår största inkomstkälla och också den största arbetsinsatsen vi gör åt föreningen. Det är en utmanande helg då föräldrar ska rodda sina spelande barn och arbetspass. Vi är mycket väl medvetna om detta och jobbar aktivt för att hitta lösningar för att minska antal arbetspass, längden på arbetspassen etcetera. 

Övriga insatser är försäljning av lotter på våren och toalettpapper på hösten. 

Vi tar till oss av synpunkterna som säkert fler känner. Under nästkommande säsong kommer vi att återinföra de stora föräldramöten vi tidigare hade inför säsongsstart. Detta för att nå ut med information kring de arbete som görs i föreningen och hur våra tankar ser ut framåt. På så sätt hoppas vi att nå ut med korrekt information och ett tillfälle för våra föräldrar att komma med idéer och synpunkter. Om det finns ytterligare frågor och funderingar så finns vi i styrelsen för Piteå IF FF tillgängliga både via mejl och telefon. Vi välkomnar också att fler engagerar sig i föreningsarbetet, så om någon läsare vill vara med och bidra till en bättre fritid för Piteås barn och unga blir vi glada om ni kontaktar oss. Vi behöver bli fler.

Styrelsen Piteå IF FF