Nu drabbas vi i Piteå av höjningar som verkar vara panikartade. Pikab, kommunens bolag, bestämmer sig för att göra de största höjningarna i mannaminne. Pite energi får plötsligt hybris och bestämmer sig för att höja fjärrvärmen med cirka 8 procent. Pireva vill inte vara sämre utan väljer cirka 11 procents höjning för VA (vatten och avlopp). Mina funderingar blir: Hur har den långsiktiga planen för kommande investeringarna sett ut i bolagen? Hur har styrelsearbetet bedrivits under de senaste 20 åren som inte sett behovet av investeringar komma? Har Pireva varit totalt ovetande om att utbyte av VA-ledningar kommer? Allt detta skulle naturligtvis inte vara något problem för mig, om jag inte satt fast i en rävsax, beroende på den monopolställning Pikab-bolagen besitter. Vilka avkastningskrav har kommunen på bolagen? Nyligen fick vi via PT veta att Piteå hade bland de billigaste avgifterna i Sverige. Kanske det fick nämnda bolag, att ta chansen till höjningarna?
Rickard Vidgren
SVAR DIREKT
Pikab-bolagens uppgift består till stor del av att leverera nödvändiga och samhällsviktiga tjänster till våra kunder; att bedriva verksamheterna effektivt för att undvika höga kostnader, och samtidigt bidra till att utveckla Piteå – nu och för framtida generationer.
Investeringar i infrastruktur är mycket långsiktiga, planer görs årligen i Pikab-bolagen med en tidshorisont på fem år. Under 2022 har Pikab-koncernen dessutom tagit fram en 10-årsplan för investeringar, vilket är viktigt för att kunna ta långsiktigt bra beslut.
Insändarskribenten undrar ifall Pite energi och Pireva ”tog chansen” att höja priserna för att de är bland de billigaste i Sverige. Faktum är att Piteå sedan år 2010 haft 2:a till 6:e lägst prisnivå i landet avseende elnät, fjärrvärme, vatten och avlopp sammantaget. Alla bolag inom Pikab-koncernen har påverkats av omvärldens negativa utveckling senaste året. Pireva och Pite energi har drabbats av kraftiga höjningar av till exempel räntor, bygg- och bränslekostnader.
Vi kan försäkra våra kunder att inget av våra bolag höjer priser ”panikartat”. De sker på grunder som anses nödvändiga för att prioritera drift och underhåll. Både Pireva och Pite energi har presenterat skälen till prishöjningarna på VA och fjärrvärme, bland annat i PT. Båda bolagens avkastningskrav är i paritet med respektive bransch i Sverige. Pirevas VA-verksamhet får enligt lag ej bedrivas i vinstsyfte, avkastningskravet är således 0 procent. VA-branschen i hela Sverige ser samma utmaningar som vi gör i Piteå; åldrande ledningar som behöver bytas och vattenreningsverk som behöver förnyas. Lagen behöver utmanas och förändras för att tillåta en tillräcklig lönsamhet som kan användas för att investera i samhällsviktig verksamhet som nya vattenledningar. Här är vi helt överens med insändarskribenten, och vi arbetar för att regelverket ska ändras i den riktningen.
Prishöjningarna som insändarskribenten påpekar är höga, vi håller med om det. De är höga – och tyvärr nödvändiga. Om det är bra eller dåligt att ha lägre priser än i 99 procent av Sveriges kommuner kan man ha delade meningar om. Man kan se det som positivt att det under många år varit låga priser för våra kunder, man kan också se det som fel att nämnda bolag inte höjt sina priser mer tidigare år. Om insändarskribenten har fler funderingar eller frågor är denne välkommen att kontakta oss i bolagen direkt.
Daniel Fåhraeus, vd, Pikab
Johan Bäcklin, vd, Pireva
Jörgen Andersson-Strand, vd, Pite energi