Hur länge röstar Folkinitiativet nej utan egna förslag?

Hur länge kommer Folkinitiativet fortsätta rösta nej utan att ha egna förslag? Hur länge kommer de önska sig saker utan att veta hur de ska finansieras? De frågorna ställer Per Lampinen (L) och Isak Utsi (S), kommunstyrelsen Arjeplog, i sin insändare.

Att ha olika åsikter är naturligt, nyttigt och nödvändigt när beslut ska mejslas fram, men att rösta emot en hel budget utan eget alternativ är inte seriöst, skriver Per Lampinen (L) och Isak Utsi (S), kommunstyrelsen Arjeplog.

Att ha olika åsikter är naturligt, nyttigt och nödvändigt när beslut ska mejslas fram, men att rösta emot en hel budget utan eget alternativ är inte seriöst, skriver Per Lampinen (L) och Isak Utsi (S), kommunstyrelsen Arjeplog.

Foto: Elin Backlund

Insändare2023-11-16 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För andra året i rad gick Folkinitiativet emot kommunens budget i fullmäktige – årets största beslut – utan att presentera något eget alternativ. De menade att ”oppositionens uppgift är att säga emot majoriteten” – vilket i sak kan vara korrekt – och att de därför inte behöver presentera några egna alternativ.

Debatten blev högst märklig. Att ha olika åsikter är naturligt, nyttigt och nödvändigt när beslut ska mejslas fram, men att rösta emot en hel budget utan eget alternativ är inte seriöst.

Folkinitiativet har deltagit under hela budgetprocessen, en process där åsikter från olika partier kan jämkas till ett samlat förslag. Det är en bra ordning när den kommunala plånboken är så liten som vår faktiskt är – och där har man haft alla möjligheter att försöka påverka och komma med egna förslag, men inte gjort det! När budgetförslaget sedan nådde kommunstyrelsen reserverade man sig och då med motiveringen att förskolan får bära för stor del av besparingarna – trots att man inte lagt några andra förslag. 

I ekonomiskt svåra tider har alla verksamheter tvingats se över sina kostnader. Hur Folkinitiativet kan tro att detta enbart skulle gälla förskolan går bara att spekulera i, men fakta är att förskolan faktiskt får 2,6 mkr i prioritering utöver ram, och att Utbildning och Kultur är den avdelning som får allra mest i politiska prioriteringar: 11,6 mkr = 17 procent extra. I stället har Folkinitiativet ägnat sig åt att lämna in motioner som innebär ökade kostnader för kommunen, men också där utan förslag till finansiering – i en tid där kommunens kostnader redan har ökat kraftigt.

Nej, det har varit en svår budgetprocess – men trots det exceptionella läget med inflation och höga räntor har vi nått fram till en genomtänkt budget där vi också tar från reserverna för att kunna satsa på välfärd och utveckling. 

Frågan kvarstår dock: hur länge kommer Folkinitiativet fortsätta rösta nej utan att ha egna förslag? Hur länge kommer de önska sig saker utan att veta hur de ska finansieras? I den politiska världen räcker det inte att vara emot andras förslag, man måste presentera egna finansierade förslag för att vara trovärdig. Att stå på sidan och vara högljudd är en sak, men att vara med och fatta ansvarsfulla beslut är en helt annan.