Hur kan sommarstängda förskolor vara barnens bästa?

Semesterplaneringen på min arbetsplats görs just nu. Mina kollegor som inte har barn eller har utflugna barn, riskerar att få sin semester flyttad på grund av arbetskamrater med barn i förskolan, skriver signaturen Förälder.

Till skillnad från Piteå kommun anser vi föräldrar att det inte är tryggt för barnen att lämnas i en ny miljö med främmande vuxna och barn under sommaren, påpekar skribenten.

Till skillnad från Piteå kommun anser vi föräldrar att det inte är tryggt för barnen att lämnas i en ny miljö med främmande vuxna och barn under sommaren, påpekar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-03-10 12:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upprinnelsen till detta, är det ”effektiviseringskrav” som lagts fram, som bland annat handlat om att endast hålla två förskolor öppna under perioden 11 juli till 11 augusti. Beslutet har dock nyligen ändrats till att öppna ytterligare en förskola i Norrfjärden.

Ett framsteg, men jag vill ändå framföra att anledningen till varför jag och andra kollegor med mindre barn väljer att inte nyttja dessa förskolor under sommaren och istället söker föräldraledigt, är vi – till skillnad från kommunens uppfattning – anser att det inte är tryggt för barnen att lämnas i en ny miljö med främmande vuxna och barn. Av vilken anledning har vi annars inskolning en till två veckor för våra små?

Min uppfattning är att det byggs nya förskolor och tillfälliga baracker sätts upp och blir kvar, i takt med att antalet mindre barn ökar i kommunen. Utan att veta, tänker jag att fler föräldrar ser till sitt barns trygghet, varför antalet ansökningar är färre än det gissningsvis hade varit ifall kommunen upplåtit en förskola per område/by. 

Jag förstår även att personal inom förskola ska ha semester, men gäller inte samma för dessa som likt övriga anställda inom Piteå kommun, där man har olika semesterperioder? 

Detta istället för att stänga ner merparten av alla förskolor trots det effektiviseringskrav som lagts fram.

Jag väljer att citera från Skolverket.se, ”Både kommunala och enskilda huvudmän kan få erbjuda barn plats på ett sommaröppet alternativ, men då behöver man ta hänsyn till barnets behov av trygghet och kontinuitet. Barn kan till exempel inte känna sig trygga om personalen och miljön är helt obekanta. För att lösningen ska vara realistisk för familjen krävs också att förskolan ligger inom ett rimligt avstånd från barnets hem. Vad som kan anses vara en acceptabel lösning utifrån dessa faktorer måste avgöras från fall till fall”. 

Min fråga är vilken annan kommun man tittat på, som är i linje med antal invånare likt Piteå, innan man fattade beslut om detta? 

Från Barnkonventionen Artikel 3 (som delvis ligger till grund för utformningen av Skollagen) framgår även, ”I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa”. 

Hur har man resonerat kring att detta alternativ är barnets bästa?