Hur fungerar det i Älvsbyns kommun?

Anders Markström är förvånad över att ingen i Älvsbyns kommuns ledning gått ut och försvaret de senaste besluten som fattats och rapporterats om i media. Kommunalrådet Tomas Egmark (S), ger ett svar direkt.

"Jag menar att Älvsbyn ska ju vara en pärla, låt den se ut som en sådan, alla vet ju att första intrycket säger det mesta", skriver Anders Markström. (Arkivbild)

"Jag menar att Älvsbyn ska ju vara en pärla, låt den se ut som en sådan, alla vet ju att första intrycket säger det mesta", skriver Anders Markström. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Insändare2022-08-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har följt i Piteå-Tidningen och på sociala medier hur saker har diskuterats och blir väldigt förvånad över att inte någon i Älvsbyns ledning går ut och försvarar det som beslutats om.

Först hastigheten: Vad tycker vårt kommunalråd, ska kommunen överklaga och lägga ut mera pengar på det?

Sen kommer ju en följdfråga till samme man: Har vi inte pengar för att klippa gräset i framtiden? Kommer det att finnas pengar till snöröjning?

Undertecknad anser, att angående hastigheten bör vi ha 40 kilometer i timmen, avsluta den diskussionen och spara pengar. Tjänstemännen behövs till mycket i denna kommun som nu diskuteras, bland annat gräsklippningen.

Att kommunen fått anslag på att angöra en blomsteräng för 430 000 kronor för att göra detta är ju sanningen, att det är vi skattebetalare som står för den notan också. Nu var inte det poängen utan varför har kommunen inte ansökt om bidrag för att plantera blommor så bina kan pollinera där. 

Det hade ju medfört att skolungdomar fått feriejobb och det hade nog många barnfamiljer sett väldigt positivt på. Jag läste i PT att ungdomar som jobbar inom vården blivit hemskickade med full lön därför att det fanns covid. Vad signalerar detta, inte jobba men få lön, varför inte låta dem klippa gräs istället. Kom nu inte och säg att det behövs utbildning för detta. En arbetsledare kan fixas fram rätt snabbt. Bara bortförklaringar därför att kommunen bestämt att det inte ska klippas. Varför kan man inte kasta ut frön på befintliga ytor sedan man fått ordning på dessa, exempelvis röd klöver, det älskar bin, getingar och fjärilar.

Jag menar att Älvsbyn ska ju vara en pärla, låt den se ut som en sådan, alla vet ju att första intrycket säger det mesta!

Det har varit så många incidenter med kommunansvariga och väldigt tyst från Älvsbyns kommunalråd, så nu finns chansen att på ett begripligt sätt förklara hur vår kommun fungerar.

Ni som läser detta, tänk er för när ni ska ta ställning till om den ledning som vi nu har bör bytas ut eller om det ska vara lekstuga i fyra år till med våra skattemedel.

Anders Markström

Svar direkt:

När det gäller 30 kilometer i timmen i bostadsområdena så tycker jag att det är rätt beslut. Barn och gåendes säkerhet överväger, samt att vi följer Trafikverkets rekommendationer.

Det kommer klippas gräs och snöröjas även i framtiden. Men visst finns det en oro kring hur kostnader för drivmedel kommer påverka den kommunala budgeten.

När det gäller feriejobben så var det för kort framförhållning att sätta skolungdomarna i andra jobb den veckan som det var ett utbrott. Vi försökte men det krävs både maskiner och skyddsutrustning och arbetsledare. Turligt nog kunde de vara tillbaka i verksamheten veckan efter. 

Älvsbyns kommun är en pärla oavsett om gräset blir klippt på alla grönytor.

Socialdemokraterna i Älvsbyns kommun jobbar för att kommunen ska vara en bra plats att leva och bo på. Därför fortsätter vi bland annat med att satsa på barnens uppväxt, Vi vill tillföra mer resurser för ökad trygghet i skolan och på fritiden. Bland annat med fler vuxna som finns nära barn och ungdomar. Samt skapa en kultur- och aktivitetsmötesplats för ungdomar. Vi vill även förbättra boende och arbetsmiljön på äldreboendena, samt att vi vill öka möjligheten för kommunens invånare att ta del av och utöva kultur. 

Vi vill även bygga lägenheter och fortsätta planera bostads och industriområden, så att vi är ett alternativ för de nya norrbottningarna och företag som måste flytta hit i och med den gröna industrirevolutionen och H2s etablering i Boden.

Men allt detta vilar god ekonomisk kontroll och på ett stark och tryggt ledarskap som kan hantera kriser.

Tomas Egmark (S), kommunalråd