Piteå är den kommun i Sverige som har mest att vinna på regeringens förslag som innebär att de som har, och i framtiden tillåter ny, vindkraft, får en ersättning som motsvarar den fastighetsskatt som vindkraftsägarna i dag betalar till staten. För Piteås del blir det mellan 40 och 45 miljoner kronor för de verk som redan är i drift, framför allt i Markbygden.
I den uppdaterade vindbruksplanen som kommunstyrelsen antog nyligen har man utmärkt områden som är lämpliga för ny vindkraft. Vad man förundras över är att ett flertal av dessa har en höjdbegränsning på 150 meter, det vill säga att det är gårdagens teknik som ska användas. Det är som att fråga efter en Volvo Amazon när man ska köpa en begagnad bil. Det Amazonen och vindkraftverk på 150 meter har gemensamt är att de knappt går att få tag på. Dessutom drar Amazonen mycket soppa och vindkraftverken producerar för lite el. Dålig ekonomi med andra ord. Man tar sig för pannan!
Att Piteå på detta sätt vill tala om för de som vill bygga mer elkraft i ett område av Sverige där det kommer att vara brist på el inom några år, gör att man som Piteåbo skäms. Hur tänker politikerna egentligen?
Exempelvis ligger området Blåsmark cirka 5 kilometer från länsgränsen mot Västerbotten. På andra sidan gränsen, i Skellefteå kommun, ligger tre områden som i Skellefteås nya vindbruksplan har utpekats som lämpliga för ny vindkraft. De ligger 2-3 kilometer söder om Mellanboda utmed länsgränsen. I Piteås nya vindbruksplan får vindkraftverk som byggs i Blåsmark ha en totalhöjd på max 150 meter. Volvo Amazon alltså.
De verk som eventuellt kommer att byggas söder om Mellanboda på Västerbottensidan får däremot vara upp till 300 meter höga enligt Skellefteå kommun. Där har man förstått teknikutvecklingen och vill heller inte stå i vägen för morgondagens teknik. Att verken kommer att synas inom stora delar av Piteå kommun får väl Piteåborna stå ut med, men de lär knappast få vad som kallas bygdemedel (eller fastighetsskatt) från dessa verk. De som är intresserade av att bygga i Blåsmark har däremot utlovat cirka 1.5 miljoner kronor per år till bygden och de närboende, något som de som bor i Markbygdenområdet omvittnar som mycket välkomna medel till gagn för bygden.
Det som nu kan rädda anseendet för politikerna i Piteå är att kommunstyrelsens förslag till beslut vid nästa kommunfullmäktigemöte möter det motstånd som det förtjänar och resulterar i att höjdbegränsningarna tas bort helt och hållet. Det är prövningen i miljödomstolen som ska avgöra höjden baserat på vad exempelvis Försvarsmakten har att säga om den saken och inte kommunens politiker.
Gör om och gör rätt!