Istället för minskad konsumtion riskerar höjd alkoholskatt leda till ökad smuggling. Vill regeringen på allvar värna folkhälsan behöver de göra det mer attraktivt att handla alkoholen på Systembolaget.
I höstbudgeten meddelade regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att de avser att höja skatten på alkohol år 2023. Skattehöjningen ska finansiera försvaret men motiveras även med folkhälsoargument enligt finansministern. Detta är en aning paradoxalt. Dessvärre tyder tidigare erfarenhet på att inget av målen med skattehöjningen kommer att nås.
Istället för att generera mer pengar till statskassan tenderar höjd skatt på alkohol att resultera i ökad införsel och smuggling. Att försäljning av alkohol flyttar ut från Systembolaget till andra försäljningsställen som tillexempel bakluckan på en bil, är inte heller gynnsamt för folkhälsan.
Riksdagens skatteutskott har i en rapport från 2016 undersökt effekten av tidigare skattehöjningar på alkohol. Rapporten visar att det är lätt att överskatta hur mycket en skattehöjning ger i ökade intäkter. Utskottet konstaterade även att det till och med finns risk för fallande skatteintäkter vid kommande skattehöjningar då skattehöjningar på alkohol i Sverige medför att priset på öl, vin och sprit ökar jämfört med i våra grannländer, vilket riskerar leda till ökad smuggling.
Om regeringen vill värna folkhälsan borde de satsa på åtgärder som gör det mer attraktivt att handla alkoholen på Systembolaget snarare än i utlandet eller från bakluckan på en bil.