Det ursprungliga syftet var att spara energi, men i och med det moderna samhällets energieffektivisering och teknikutveckling är det inte längre ett problem. Det enda tidsomställningen för med sig nu är att människor mår dåligt.
Uppskattningsvis 20 procent av befolkningen drabbas av fysiska eller psykiska problem i samband med tidsomställningen. Ofta är dessa sårbara grupper i samhället, som barn, äldre och kroniskt sjuka.
Efter att medborgare i bland annat Tyskland, Finland och Sverige har drivit frågan under många år så har den lagts på EU:s bord. Det här är ett beslut som EU-länderna måste fatta gemensamt. Jag har fått uppdraget att förhandla frågan för Europaparlamentets räkning. Vi gav förslaget hög prioritet och beslutade om vår position redan under våren 2019. Den går ut på att EU ska avskaffa tidsomställningen, men det är upp till medlemsländerna själva att välja den permanenta standardtid de vill ha. För att undvika kaos måste systemet dock avskaffas på ett samordnat sätt, med passande tidsmarginal. Annars får vi ett hopplöst lapptäcke av olika tider runt om i Europa.
Problemet är att frågan har blockerats av medlemsländerna i EU:s ministerråd. Jag skrev därför nyligen ett brev till Tysklands ekonomi- och energiminister, som just nu ansvarar för frågan i rådet.
Jag står redo att gå vidare i förhandlingarna för att hitta den bästa lösningen för svenska och europeiska medborgare.
Tyskarna har drygt två månader kvar på sitt ordförandeskap i rådet. Jag förväntar mig att de under den resterande tiden ska prioritera frågan och dra igång arbetet så att vi kan komma till gemensamt beslut i frågan. Vi måste ta vårt ansvar och försöka hitta lösningar som passar våra medborgare. Det är den uppgift vi har. Det är därför vi är valda.