Frågan är om man förtjänar de pengarna och om bonus malus är rätt tänkt. Till exempel kan du köpa en stor stadsjeep med hybrid motor och få utbetalt en stor bonus, även om din bil fortfarande släpper ut koldioxid när den körs på bensin eller diesel.
Branschorganisationen BIL Sweden har en lista på cirka 150 bilar som uppfyller kraven för klimatbonusen. I augusti var laddhybriden Volvo XC 60, en stor SUV som väger 2,3 ton, den mest sålda klimatbonusbilen. Det känns fel att staten subventionerar köpet av stora, tunga laddhybrider. Samtidigt är det bra att den största bonusen går till köpare av bilar med nollutsläpp: rena 100 procent elbilar eller bilar som drivs av vätgas.
Klimatsvaret, som ingår i nätverket Citizens’ Climate Lobby, har ett annat förslag som är mer rättvist och som vem som helst i samhället kan tjäna på om de inte kör mer än genomsnittet.
Vårt förslag kallas Avgift och Utdelning. En avgift på koldioxidskapande fordonsbränslen höjs successivt med till exempel fem kronor per liter per år. Statens hela intäkt från denna avgift ska delas ut månadsvis i lika delar till varje vuxen medborgare, en halv del till varje barn och ett särskilt stöd till boende på landsbygd och i glesbygd.
Bensinen blir inte direkt 50 kronor dyrare per liter, utan det sker över ett antal år. Man har alltså tid på sig att ställa om. Dessutom, så länge man ligger under medelkonsumtion, så får man faktiskt tillbaka mer än man förlorar.
Förslaget kommer att minska det onödiga resandet och effektivisera det nödvändiga. Avgiften ska vara så hög att utsläppen från trafiken elimineras på tio år. Den stimulerar till att hitta nya utsläppsfria lösningar för transporter. Avgift och Utdelning blir en form av klimatbonus som gagnar många hushåll i samhället, inte bara bilägare.