"Hela organisationen är föremål för effektiviseringar"

Administrationen bör ses över innan beslut tas om gymnasieskolan i Arjeplog, anser Per-Gunnar Sundström. Han får svar av Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S), som skriver att hela organisationen är föremål för effektiviseringar.

"Ingen ifrågasätter värdet av en egen gymnasieskola på orten. I arbetet är negativa effekter beaktade, vissa går det inte att göra något åt, andra går inte förutse på förhand, och vissa går att hantera och mildra", skriver Isak Utsti (S), kommunalråd. (Arkivbild)

"Ingen ifrågasätter värdet av en egen gymnasieskola på orten. I arbetet är negativa effekter beaktade, vissa går det inte att göra något åt, andra går inte förutse på förhand, och vissa går att hantera och mildra", skriver Isak Utsti (S), kommunalråd. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Insändare2020-12-11 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Svar på insändaren "Ta inte ett förhastat beslut i skolfrågan" som publicerades på pt.se tisdagen den 8 december.

Ingen ifrågasätter värdet av en egen gymnasieskola på orten. I arbetet är negativa effekter beaktade, vissa går det inte att göra något åt, andra går inte förutse på förhand, och vissa går att hantera och mildra. Givetvis vore det bra om vi kunde behålla allt som vanligt.

Insändarskribenten konstaterar att vi måste rätta mun efter matsäck och att vi i längden inte kan driva en skola med för få elever. Gymnasieskolan i Arjeplog har haft de tufft länge, även med de högsta elevantalen gjordes ansträngningar för att hålla ihop ekonomin. År 2005 konstaterades det att riksintaget på bilsystemteknik var en förutsättning för att driva gymnasiet. När skolan inrättades på 90-talet kalkylerade man för att skolan kunde ha en begränsad livslängd baserat på födelsetal och befolkningsutveckling, de senaste tio åren har skattebetalarna skjutit till minst 75 miljoner extra för att täcka glappet av att vi haft för få elever. 

Insändarskribenten menar att administrationen bör ses över innan beslut tas. Faktum är att hela organisationen är föremål för effektiviseringar. De senaste tre åren har kommunen bland annat gått från 27 anställda med chefsbefattning till 20, administrationen har även minskat och samlats på uppdrag av politiken. För tjugo år sedan hade kommunen exempelvis fyra lönehandläggare, i dag är de två. Då var det fyra ekonomer, dessa är snart tre. Vissa funktioner har vi valt att köpa in av andra kommuner, som telefonväxel, upphandlingstjänst och antagningsenhet – de gånger det blir billigare än att göra själv. Det arbetet fortsätter, men det finns inte tio miljoner att hämta där.