Har Pitebo förlorat sin moraliska kompass?

Signaturen "a Lias" ifrågasätter fastighetsbolaget Pitebos metod att höja hyror och anser att bolaget borde revidera sin värdegrund. Maria Adlers, vd Pitebo, svarar på kritiken.

"Om detta är vägen till framgång för det kommunala bostadsbolaget Pitebo borde man för sin egen trovärdighet skull snarast revidera sin värdegrund då förfarandet strider mot punkt efter punkt" menar signaturen "a Lias". Pitebos vd Maria Adlers svarar på kritiken.

"Om detta är vägen till framgång för det kommunala bostadsbolaget Pitebo borde man för sin egen trovärdighet skull snarast revidera sin värdegrund då förfarandet strider mot punkt efter punkt" menar signaturen "a Lias". Pitebos vd Maria Adlers svarar på kritiken.

Foto: Andreas Elvstrand

Insändare2023-07-07 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha lyssnat på ekonomijournalisten Andreas Cervenkas mycket givande sommarprat i P1 ledde tankarna in på artiklarna i PT om Pitebos nya, kontroversiella metod att chockhöja hyror. 
Pitebos vd försvarar oskicket med att det är fullt lagligt och ger ett intryck av stolthet över att gå i bräschen för detta. Tveksamt dock om det verkligen är helt lagligt att teckna ett avtal med en motpart i underläge som inte är införstådd med situationen. Eftersom Pitebo, trots sin strävan efter transparens, inte informerar nya hyresgäster om att hyran inte är förhandlad med Hyresgästföreningen, vilket innebär att det är hyresgästens eget ansvar. 
Men precis som vår statsminister sade på nyheterna angående koranbränningar: ”Bara för att något är lagligt betyder det inte att det är lämpligt.”
Om detta är vägen till framgång för det kommunala bostadsbolaget Pitebo borde man för sin egen trovärdighet skull snarast revidera sin värdegrund då förfarandet strider mot punkt efter punkt.

a Lias

SVAR DIREKT

I samband med att en lägenhet sägs upp görs en översyn av standard och hyresnivå. I många fall är hyresnivån korrekt och ingen förändring görs innan lägenheten läggs ut för uthyrning. I vissa fall ligger hyresnivån lägre än bruksvärdet för motsvarande lägenhet. I dessa fall påkallas en förhandling med Hyresgästföreningen. Förhandlingen resulterar som regel i en överenskommelse om ny hyra och då är det den hyran som gäller när lägenheten hyrs ut. Under den period då hyresnivån på Prästgårdsgatan har prövats i hyresnämnden och Svea hovrätt har Hyresgästföreningen avvaktat nya överenskommelser till dess att utfallet av rättsprocessen delgetts. Under den här perioden har PiteBo, enligt hyreslagstiftningen, satt en hyra för att kunna hyra ut lägenheten. En bostadssökande kan då välja om hen vill tacka ja eller nej till bostadserbjudandet. Alla de hyresnivåer som PiteBo yrkar på i förhandlingar följer den nivå som rättsväsendet bekräftat är den rätta nivån för Piteå. Det är en nivå som ligger i det nedre spannet av bruksvärdet i Piteå och som följaktligen är en prisvärd nivå vid jämförelse med övriga hyresmarknaden. Nu när utfallet har kommit från hyresnämnden och Svea hovrätt, vilket för övrigt har bekräftat PiteBos yrkade hyresnivåer till 100 %, har parterna en gemensam ambition att återgå till ett förfarande med överenskommelser via förhandling. För övrigt är det alltid möjligt för alla hyresgäster att pröva sin hyresnivå i hyresnämnden. PiteBo arbetar i enlighet med svensk hyreslagstiftning och lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag i alla avseenden och måste så också göra. Slutligen är det svårt att förstå vad Cervenkas sommarprat om riskkapitalister, skattesystem och förmögenheter har med PiteBos verksamhet att göra. I korthet kan sägas att PiteBo förvaltar och underhåller sina fastigheter med den hyresintäkt som bolaget får in och detta görs på ett transparant sätt enligt lag om offentlighet.