Vi vet att det idag är 9 av 10 kommuner i Sverige som skär ned på skolan och vi vet att det som vanligtvis tas bort först inom skolan är skolstödet för de elever som behöver det mest.
Vi vet att varje år slutar ungdomar i Piteås grundskolor med ett skolmisslyckade så stort att de inte får möjlighet att gå vidare till gymnasiet, inte ens till yrkeslinjerna som kräver lägre betyg.
Läsåret 2017/18 hade 9,3 procent av grundskoleeleverna inte klarat grundskolan och blev utestängda från fortsatta gymnasiestudier. Det är 42 elever. 2019 låg de totala skolmisslyckandena i Piteå på 7,6 procent vilket innebär 36 elever.
Så här har det sett ut år efter år sedan minst 2011 – att 30-50 sextonåringar går ur grundskolan med ett skolmisslyckande som gör att de inte kan läsa vidare och hamnar i ett utanförskap.
Men också för de som kommer in på gymnasiet upptäcker man brister. Cirka 25 procent, 1 av 4 elever, som kommit in på gymnasiet klarar inte att fullfölja och få sin gymnasieexamen.
Detta leder till ökade risker för psykisk ohälsa, bidragsberoende samt ökade risker för kriminalitet, missbruk och utanförskap.
De ansvariga politikerna i Piteå likväl som övriga kommuner kallar de här besparingsförslagen för effektiviseringar, omorganisationer och förändringspotential. Faktum är att det är inget annat än ett politiskt beslut som innebär ren och skär urholkning av skolans resurser.
Piteå har ett sparkrav på 23 miljoner inom skolan, sparkrav på skolan leder till att skolorna får allt sämre förutsättningar till att ge alla sina elever chansen till att klara skolan.
Vi ställer oss frågan och riktar den till er politiker i Piteå kommun: Har vi råd med att fler ungdomar slås ut ur samhället?
Vi ser inte att vår kommun har råd att ta hand om så många ungdomar som inte klarar skolan!