Med anledning av: artiklar och insändare om den pågående hamnkonflikten.
Svenska Hamnarbetarförbundet har utlöst punktstrejker och arbetsgivarna har lockoutat många fler. Varför?
Hamnarbetarförbundet vill ha ett kollektivavtal med arbetsgivarna, Svenska Hamnar. Är inte det rimligt? Hamnarbetarförbundet bildades 1972 och ända sen dess har de försökt få arbetsgivarna att skriva under ett rikstäckande kollektivavtal.
Svenska Hamnarbetarförbundet organiserar en majoritet av hamnarbetarna. En minoritet är medlemmar i Transport. Trots detta vägrar arbetsgivarna att skriva avtal med Hamnarbetarförbundet.
Arbetsgivarna skriver avtal med Transport, men vägrar teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet. Att två fackliga organisationer på samma arbetsplats skriver avtal med arbetsgivaren är ovanligt, men i skolans värld är det så. Detsamma gäller för Elektrikerförbundet och Byggnads.
Om fackföreningen har ett kollektivavtal ger det facket rätt att utse skyddsombud och bedriva skyddsarbete.
Trots att Hamnarbetarförbundet inte har haft ett kollektivavtal så har arbetsgivarna tillåtit facklig aktivitet och skyddsarbete. I april 2018 ändrade arbetsgivarna sin policy och stängde ute Hamnarbetarförbundet från skyddsarbetet med mera. Därför är det så viktigt att Hamnarbetarförbundet har ett kollektivavtal.
Arbetet i hamnarna är farligt, containrar ska spännas fast mm. Brister i säkerheten kan orsaka svåra olyckor, så det är faktiskt en fråga om liv och död.
Arbetsgivarna vill att Hamnarbetarförbundet ska teckna ett hängavtal till Transport. Men ett hängavtal ger ingen rätt att utse skyddsombud. Hamnarbetarförbundet vill ha ett kollektivavtal med samma villkor som Transport.
För att förmå arbetsgivarna att ge hamnarbetarna samma rättigheter som de flesta andra i Sverige redan har, så har Hamnarbetarförbundet börjat med punktstrejker.
Arbetsgivarna har svarat med att lockouta arbetarna i mycket större antal och tid än strejkerna. Arbetsgivarnas lockout är mycket dyrare än arbetarnas strejker.