REEPLIK
På insändaren "En hälsofrämjande skola för eleverna" som publicerades i Piteå-tidningen den 26 november 2020.
Jag såg förslaget om en hälsofrämjande skola med mer rörelse för elever och personal för att minska stressen hos eleverna. Vad det leder till för personalen tänker politikerna nog inte på.
PT har tidigare i en artikel tagit upp att vi lärare sällan kan ta ut vår friskvårdstimme. Den ska tas ut när verksamheten tillåter vilket den sällan gör. Om man tar ut den ligger allt arbete kvar. Man skjuter på sitt jobb vilket gör att det är närmast omöjligt att ta ut den.
Timplanen talar om hur många minuter i veckan eleverna ska ha i varje ämne. Den måste vi följa. Vilket ämne ska vi ta bort för promenader? Lärare är mycket rastvakt under en arbetsdag. Vi går ut samtidigt som barnen och går in till nästa lektion tillsammans med dem.
Det blir ingen tid över att plocka bort eller fram till nästa lektion. Lunchen, lagstadgad halvtimme, är svår att få ut enligt lag.
På min planeringstid sätts det in fler lektionspass i brist på vikarier. Resurs tas bort från barn i behov av extra stöd. Både elever och lärare känner av stressen. Det låter fint att vi lärare och elever ska vara delaktiga och ha medinflytande. Det är vackra ord men sanningen är att ni tänker fatta ett beslut om något som är nästan omöjligt att genomföra.
Fler pedagoger måste in i skolan för att Piteå ska bli Sveriges bästa barnkommun. För att en hälsofrämjande arbetsmiljö ska bli verklighet för personalen krävs det åtgärder – inte trycka in nya arbetsuppgifter i en redan trång kostym.