"Gruvdebatten får aldrig tystas"

Med anledning av Kata Nilssons ledare ” Sverige måste bli ett miljöföredöme på allvar” (10/1).

En gruva medför stora ingrepp i naturen som aldrig går att återställa. Här en bild från sjön Stor-laver som kommer förändras för alltid vid eventuell brytning.

En gruva medför stora ingrepp i naturen som aldrig går att återställa. Här en bild från sjön Stor-laver som kommer förändras för alltid vid eventuell brytning.

Foto: Privat

Insändare2020-01-13 14:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Kata Nilsson, när blev gruvdebatten oseriös? Du nämner inte ett ord om samernas umbäranden när exploatörer anser sig rätten till samernas tilldelade marker för sin rennäring. Svenska statens diskriminering av samerna har pågått i hundratals år och fortfarande. FN har riktat stark kritik även till sittande regering för diskriminering av samerna utan gehör.

Det händer att gruvor driver bort människor från sina hem, samerna får inskränkta betesmarker, sjöar utplånas, biologiska mångfalden går förlorad, livsviktiga kolsänkor försvinner och risken för dammhaveri med förgiftat dricksvatten ger upphov till motstånd som i sanning är nödvändigt. Det är den uråldriga minerallagen som ger staten rätten till denna härskarteknik.

Barnarbete i koboltgruvorna i Kongo-Kinshasa är förskräckligt men vi kan ej heller blunda för de 500 000 barn som arbetar inom bomulls och textilindustrin under mycket farliga och slavliknande förhållanden. Dessa textilier och kläder exporteras ut i vida världen, till våra lokala butiker och det finns ingen garanti att de kläder vi bär på våra kroppar inte bär spår av barnarbetare på sig.  

Sundins artikel i DN där han vurmar om Sveriges behov av fler gruvor och funderingarna över det etiska i importen av kobolt och neodym från diktaturstater. Här trampade Sundin rejält i klaveret då Sverige tillverkar vapen med metaller från svenska gruvor som exporteras inte minst till diktaturländer.

Kobolt och neodym genomgår en snabb utveckling som ger nya, energieffektiva och miljövänliga komponenter. Liknande utveckling sker även för elbilsbatterier vilket medför att upptag av metaller från våra gruvor kraftigt kan reduceras då naturresurserna av metaller liksom oljan är ändliga.

Det behövs även alternativa drivmedel till bilar inte minst för människorna på lands och glesbygden som ofta har 15-20 mil att ta sig till arbetet samt olika serviceinrättningar och då är knappast elbilen det säkraste kortet för bister vinterkyla är att förvänta trots rådande klimatförändringar.  

Gruvdebatten får aldrig tystas och omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ske på ett jämlikt, hållbart och rättvist sätt där klassklyftor mellan fattig och rik inte får råda.