Replik:
Svar på Boel Vallgårdas insändare i PT den 3 oktober:
Hennes argument är meningslösa. Alla kolkraftverk visar att omvärlden inte tror på klimatpanelens IPCC:s larm. I 30 år har dessa ständigt visat sig helt falska (se min insändare den 30 juli).
Debattören Jonas Norberg har tillsammans med två andra den 3 oktober, också skrivit om hur farliga kossor och kött är för människan och klimatet.
Människan är byggd mera som ett rovdjur än en gräsätare. Därför är animala proteiner och fetter omistliga för vårt välbefinnande. Det är till och med så att vissa vegetabiliska ”surrogat”, exempelvis palmolja, bidrar till de metabola folksjukdomarna.
Kor bidrar inte till ökade utsläpp. Som vi människor består de av kolföreningar, som fått allt sitt kol från luftens koldioxid. De och vi ingår i ett naturligt kretslopp av kolmolekyler.
Ökad halt koldioxid i luften har visat sig bra för växtligheten med större skördar, som eliminerat nöd och svält för en stor del av befolkningen på jorden och har ingen negativ verkan på klimatet, som Staffan Granström visade den 22 juni.
Gruppen skräms inte med ”kött” utan med ”processat kött”. Där ingår rökta produkter. Rök klassas som cancerframkallande, vilket gäller i höga doser. De mängder som finns i rökt skinka och korv är små. Den behandlingen har mänskligheten använt i tusentals år. Cancer har blivit en folksjukdom först under det senaste seklet och beror nog på andra orsaker.
Det är fel att varna för ”kött”. Det är nyttigt.