H2 Green Steel har lanserats för att producera fossilfritt stål av miljöskäl och för att bidra till att uppnå Parisavtalets mål om en uppvärmning på högst 1,5 grader, med hjälp av EU-subventioner. Ur miljösynpunkt är projektet dock inte det bästa då en mycket större effekt skulle uppnås genom att sälja svensk fossilfri el till Tyskland och Polen som producerar el med kolkraft än den mindre effekt projektet får. Vilket några kritiska nationalekonomer påtalat.
Tillfredsställelsen i Norrbotten är emellertid stor då det beräknas ge 1 500 nya jobb direkt i fabriken plus kringarbeten, en storsatsning på 25 miljarder kronor i en nyindustrialisering av Norrbotten.
Det har gjort att kritiska frågor helt har uteblivit trots att Green Steel enligt egna uppgifter kräver 12 TWh el per år för sin fossilfria produktion, det vill säga nära på hela Luleälvens produktion på 14 TWh. Hur ska de få tag på den strömmen? Tas den från Luleälven lär konsumenterna i Norrbotten dyrt få betala för de arbetsplatserna med kraftigt stigande elpriser, i ett helt annat scenario.
Låt oss vara realistiska. Producenten är intresserad av subventionerna och politiken av jobben. Ingen talar om riskerna för konsumenterna för kraftigt höjda elpriser där befolkningen i Norrbotten åter kan få stå där som förlorare som nyttjats i ett vällovligt syfte.
Ur norrbottnisk synvinkel är projektet dessutom en uppoffring. Ökad koldioxid gör att skogen tvärtom växer bättre och vi skulle bli rikare, likaså med en eventuell uppvärmning. Vi lever i ett subarktiskt klimat med vinter halva året vilken de flesta anser vara för lång. Det klimatalarmisterna varnar för vore alltså välkommet i Norrbotten och ska vi då förutom att avstå från en eventuell godartad klimatförändring även betala dyrt för den genom höga elpriser har vi fått något helt annat än vad som ställts i utsikt.
Vi behöver med vårt kalla klimat fortsatt tillgång till billig elström här uppe där den också produceras. Det vill väl ingen ta ifrån oss. En mer allsidig och saklig diskussion vore därför i högsta grad välkommen.
Lage Hortlund
Ledamot Regionala utvecklingsnämnden (SD)