I de kommuner där gratis broddar delats ut till äldre har antalet halkolyckor minskat. Det visar senaste forskningen från Karlstads universitet. "Man kan se att i de kommuner där man har delat ut minskar det jämfört med före och jämfört med liknande kommuner samt att det är lokaliserat till de åldersgrupper som man faktiskt delar ut till", säger Carl Bonander, docent i epidemiologi
I 73 kommuner där gratis broddar delats ut har skador per invånare minskat med ungefär åtta procent sett över en fyraårsperiod. Carl Bonander menar att det är ett troligt orsakssamband just mellan gratis utdelning av broddar och halkolyckor. I samtliga fall tyder våra resultat på att programmen har god chans att vara samhällsekonomiskt lönsamma, med uppskattningsvis minst 10 gånger större nytta än kostnad, beroende på vilka antaganden som görs om programmens effekt.
Enligt Socialstyrelsen ramlar varje år ungefär 100 000 personer i Sverige över 65 år och slår sig så illa att de behöver sjukvård. Men tack vare utdelandet av gratis broddar till 65-plussare har flera kommuner lyckats minska antalet halkolyckor. En av de kommunerna är Övertorneå där det redan är gott om snö på marken.
Sedan några år innan pandemin har de satsat på gratis broddar till alla personer över 65 år. Det kostar den lilla kommunen i Tornedalen 100 000 kronor årligen. Själva menar de att det är en besparing. "Ja, det är ju det här med halkolyckor och lårbensbrott. Hur mycket kostar det? Dels lidande för den som drabbas men också kommunala kostnader, som till exempel hemtjänst", säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå till TV4.
Sedan 2017 har fallolyckor och höftfrakturer minskat i Övertorneå och per capita i Norrbotten har Övertorneå lägst antal höftfrakturer.
Tidskriften Senioren har testat sex olika modeller. Modeller som fungerar mycket bra har pris från 69 kronor till 299 kronor. En billig investering för Piteå kommun. Kommunalrådet i Piteå Patric Lundström (S) anför:
”Att förhindra fallolyckor bland äldre är en viktig fråga, både för att minska lidandet och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Men förslaget om att erbjuda gratis broddar till alla över 65 år har sina begränsningar.
Socialstyrelsens rapport från 2022 visar att fallolyckor på grund av vinterväglag bara står för 3 procent av alla fall bland äldre. Även om broddar kan minska fallrisken på is med 58 procent, bygger detta på svagt vetenskapligt underlag. Andra insatser, som fysisk träning och anpassning av hemmiljön, lyfts fram som mer effektiva.
Dessutom kan förslaget vara juridiskt problematiskt. Att erbjuda gratis broddar endast till en specifik åldersgrupp kan strida mot likställighetsprincipen och regler om stöd till enskild. Istället bör vi fortsätta det breda och beprövade fallförebyggande arbetet som redan bedrivs, till exempel genom hembesök, hjälpmedelsförskrivning och rehabilitering. Med detta sagt föreslår jag att vi avslår motionen.”
Som framgår är innehållet i Lundströms anförande föråldrat och felaktigt. När 73 kommuner redan delar ut gratis broddar, många sedan flera år tillbaka, är argumentet om eventuellt brott mot likställighetsprincipen rent struntprat.
Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet