I Piteå Tidningen måndagen den 26 juli kunde vi läsa att utbildningsminister Anna Ekström föreslagit till regeringen, att de nationella proven ska digitaliseras och rättas centralt. Vi kunde även läsa om fördelarna ur ett likvärdighetsperspektiv gällande rättning och bedömning av resultat, då det inte är undervisande lärare som rättar utan en centralt tillsatt grupp av behöriga lärare.
Lärarförbundet välkomnar förslaget och hoppas att det kommer att gå igenom, då det från ett lärarperspektiv, kommer att innebära en enorm lättnad i arbetsbelastningen, vilket också var en av anledningarna till att förslaget togs fram.
Förslaget var tänkt att börja gälla år 2023 och som tur är för Piteås del, så har det blivit försenat.
Piteå som är en skolkommun i framkant, ligger långt efter i sin digitalisering. I dagsläget har it-frågor blivit en ökad arbetsbelastning för alla lärare, då vi inte längre får den support för elevdatorer i den utsträckning som behövs. Förutom avsaknaden av support så finns det inte datorer i den utsträckning som krävs för att bli en digital skolkommun. Tänk om lärarna kunde få lägga sin tid på det som de faktiskt är utbildade till, undervisning, istället för att sitta i telefon för datasupport, körande av elevdatorer till förhoppningsvis en lagning av felet, eller snabb omstrukturering av den planerade lektionen då nätverket har havererat.
Om Piteå ska ha en chans att vara redo för införandet av digitala nationella prov, så krävs det en satsning på både mjukvara och hårdvara och detta måste ske utanför befintlig budgetram.
Så frågan är då, kommer Piteå vara redo för de digitala nationella proven eller blir det en brandutryckning när det väl är dags?