"Ge löntagarna förutsättningar att hålla jämna steg"

Just nu sveper en våg av gröna investeringar över norra Sverige. Därför vill regeringen satsa på ett omställningsstudiestöd för de som vill vidareutbilda sig.

"Omställningsstudiestöd är en central del i regeringens arbete att göra verklighet av det livslånga lärandet", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Omställningsstudiestöd är en central del i regeringens arbete att göra verklighet av det livslånga lärandet", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-11-03 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det görs mångmiljardsatsningar på ny forskning och innovativa tekniker i länet för att till exempel producera fossilfritt stål eller batterier som ska ersätta förbränningsmotorer. Dessa investeringar är nödvändiga för att Sverige ska få ner utsläppen, men de ger även en föraning om hur den gröna och digitala omställningen kommer att påverka arbetsmarknaden. Tusentals personer behöver rekryteras till de nya jobben – samtidigt som dessa teknikskiften leder till helt nya kunskapskrav för löntagarna. Då är det avgörande med bra möjligheter till vidareutbildning i hela landet genom ett helt yrkesliv. Men att plugga vidare när man har barn, bolån och räkningar att betala har för många varit en omöjlig ekvation för att få ekonomin att gå ihop.

Därför föreslår regeringen ett nytt omställningsstudiestöd, en omfattande strukturreform till en kostnad av sex till nio miljarder. I budgetpropositionen för 2022 bedömer regeringen att 20 000–40 000 personer per kalenderår kommer kunna ta del av det nya studiestödet. Omställningsstudiestöd är en central del i regeringens arbete att göra verklighet av det livslånga lärandet. Det nya studiestödet kommer att göra det möjligt för den som befinner sig mitt i yrkeslivet att utveckla och bygga vidare sin kompetens, för att på så sätt möta nya behov inom sin bransch eller växla yrkesbana genom att studera vidare på heltid eller deltid. För de allra flesta kommer omställningsstudiestödet att motsvara 80 procent av lönen, under ett års heltidsstudier, där den större delen är ett bidrag

Strukturomvandling är inget nytt, men när arbetsmarknaden förändras till följd av ny teknik och nya innovationer behöver löntagare ges förutsättningar att hålla jämna steg. Det kan handla om maskinoperatören eller ingenjören som jobbat med förbränningsmotorer och nu kan vidareutbilda sig inom batteriteknik. Snickaren eller VVS-montören som kan bygga på med en yrkeslärarutbildning och bli lärare. Men det kan också vara ett vårdbiträde på ett äldreboende som nu kan läsa till undersköterska eller specialistundersköterska.

Bättre möjligheter att vidareutbilda sig är viktigt för att ge trygghet till den enskilde löntagaren på en arbetsmarknad i förändring. Det kommer att förbättra välfärdens och näringslivets möjlighet till utbildad personal och det är helt avgörande för att Sverige ska ligga i framkant i den gröna omställningen. På så sätt främjar vi utveckling och nya gröna jobb, samtidigt som vi står upp för löntagarnas trygghet.