Framtidsmalmen finns i svenska gruvor

Svensk berggrund gömmer ovärderliga skatter. Av de 30 mineraler och metaller som EU klassat som kritiska råmaterial finns 26 att hitta i Sverige.

"I Sverige finns flera områden där en gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller skulle kunna komma i gång", konstaterar insändarskribenterna. (Arkivbild)

"I Sverige finns flera områden där en gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller skulle kunna komma i gång", konstaterar insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Insändare2022-07-10 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det internationella trycket på att få börja gräva fram dem ökar stadigt. Men även om näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson uttryckt att han älskar gruvor måste exploateringen ske med eftertanke. Vi får inte bli en ren råvaruproducent åt världen. Sällsynta mineraler och metaller måste i första hand få gå till svensk innovativ industri.

Att Sverige under lång tid varit en för omvärlden viktig gruvnation och också tjänat bra på exporten av malm är tveklöst. Närmare en tiondel av all vår export är malm och metaller. Mer än 95 procent av allt järn och en tredjedel av all zink och bly i EU kommer från de 12 aktiva gruvor vi har i Sverige. Malm och metaller har i årtionden räckt till både export och svensk industri. 

I takt med att elektronik och avancerad miljöteknik utvecklats har efterfrågan på en rad av de så kallade sällsynta jordartsmetallerna vuxit. De har blivit helt avgörande för allt från batterier för bilindustrin till annan avancerad högteknologisk industri. Hittills har nästan 90 procent av alla de för tillverkningen kritiska metallerna kommit från Kina. Där har man steg för steg börjat strypa exporten och valt att förse sin egen industri. 

I Sverige finns flera områden där en gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller skulle kunna komma i gång. Såväl Malmfälten kring Kiruna, delar av Småland som delar av Bergslagen har mycket goda förutsättningar. Sverige har också i de högar med skrotsten som ligger vid både nya och gamla gruvor rik tillgång till de tidigare som värdelösa föroreningar klassade sällsynta jordartsmetallerna. LKAB:s stora berg av skrotsten och slagg i Kiruna gömmer stora sådana tillgångar. 

Med den goda reserven av världens mest eftersökta råvaror har Sverige alla möjligheter att utvecklas till ett än mer avancerat industriland. Enligt FN-organet WIPO ligger Sverige högt i innovationskraft. Att förbli där kräver satsningar på avancerad teknik, infrastruktur, samhällsservice, forskning- och utveckling. 

Lika viktigt som det är att Sverige börjar öppna nya gruvor och utveckla teknik för att ur skrotsten utvinna sällsynta jordartsmetaller lika viktigt är det att den resursen går till svensk industri. Vi kan fortsätta älska gruvor men måste då se till att de inte hamnar i händerna på kortsiktiga utländska exploatörer. Och Sverige ska visst kunna exportera såväl malm som färdiga metaller. Men lönsam export får aldrig locka oss att gå från innovativ industrination till bara råvaruleverantör åt andra länders högteknologiska industrier.