Antar att de flesta nåtts av oroligheterna och den generella personalflykten inom ambulansverksamheten i Norrbotten. Möjligen är alla inte lika upplysta om orsakerna. Det hela startar när EU:s nya arbetstidslagar når oss inom vården och i synnerhet påverkar den prehospitala sjukvården, vissa läkargrupper inom slutenvård respektive anställda vid ambulanshelikoptern i Gällivare.
Från Region Norrbotten (RN) gör man nu som man brukar, tar sina beslut utan någon nämnvärd dialog med oss som berörs. De negativa reaktionerna från de olika ambulansstationerna runt om i länet har dock skiljt sig en del då man på flera ställen främst protesterat mot att dygnstjänstgöringen försvinner. I Piteå däremot, har vi framförallt upprörts av det cyniska beslutet i att behålla jourtiden nattetid på de delade dygnspassen. Ett sätt att utnyttja sin personal maximalt och som utan omsvep för tankarna långt tillbaka i tiden med dåtida patronstyre och arbetslöshet vilket knappast gäller för Norrbottens län idag.
Vidare blir det tydligt att det finns en okunskap hos toppstyre, om den prehospitala sjukvården som ju historiskt sett legat på entreprenad hos kommunerna och sedan mitten av 90-talet blev en ny verksamhet för Regionen. Man har helt enkelt aldrig förstått att det akuta vårdjobbet utomhus skiljer sig avsevärt mot ett mer kontinuerligt vårdarbete inomhus. Uppdrag och larm inom ambulanssjukvården varierar både i antal och längd där belastningen över dygnet, eller mellan olika veckodagar, sällan är logisk. Frekvensen av larm tömmer vissa dagar stationen på våra resurser medan det omvänt nästa dag eller natt är kav lugnt. Men att som arbetsgivare för den skull förvänta sig att en anställd skall finnas till hands på arbetsplatsen 1/3 av arbetspasset för en symbolisk summa och utan att få räkna dessa timmar som sin arbetstid är inget annat än absurt.
För egen del har jag snart 40 trogna tjänsteår för Regionen och såg fram emot den nya organisationen som introducerats det senaste året. Denna var utlovad som en plattare verksamhet med myndiga beslut från våra närmaste enhetschefer och stort mandat hos vår nya ambulansansvariga chef i Regionen. Då vi nu dessutom hade dessa personer med oss i jourfrågan (se nedan) steg självklart förhoppningen om att äntligen bli av med den tid på jobbet som inte får tillgodoräknas som arbetstid och som vi inom ambulansen alltid har särbehandlats med. Tyvärr kan vi konstatera att beslutet i denna fråga och många andra fortsätter att styras från ”någon annan" än våra utsedda chefer, och andas prestige, okunskap, missunnsamhet, orättvisa och får framförallt extremt negativa konsekvenser för verksamheten och vår arbetsplats. I detta fall beträffande jouren tyder allt på att det är Moa Bjerner och Kristina Nilsson som är allsmäktiga. På min egen arbetsplats har exempelvis närapå hälften av mina kollegor sagt upp sig, fler är på väg och en ambulansstation som tidigare utmärkt sig med bred kompetens, är i kris på grund av påtagligt dålig styrning.
Ett av målen med den nya organisationen var också att jobba med vårt varumärke då det som bekant numera finns en konkurrens om arbetskraft i länet och att vården generellt har stora problem med sin rekrytering. En kvalificerad gissning blir då att väldigt många schemarader på vår station kommer att täckas av hyrpersonal, pensionerad personal och den som behöver ett arbete.
Okej. Men som ytterligare förklaring/förtydligande till ovanstående rader så har Regionen meddelat ett beslut om 4 timmars jourtid på alla nattpass för ”all” ambulanspersonal i Norrbotten (Luleå undantaget, Boden reducerat, ambulanshelikoptern med dispens för dygnstjänst). Detta innebär, för oss i Piteå, nattpass på 13 timmar (18.00-07.00) bunden till arbetsplatsen där anspänningstiden till utryckning alltid är 90 sekunder. Att vi sen endast får räkna in 9 tim/pass i vår veckoarbetstid kommer för oss, i en jämförelse med kollegor inne på sjukhuset, innebära – hör och häpna –2 månader (!) mer på vår arbetsplats sett över ett år. Skulle inte tro att en operatör på industrin, oavsett hur inaktiv han är på sitt arbete, skulle komma på jobbet nästa dag efter ett sånt beslut.
Till sist kan vi väl bara hoppas att någon styrande politiker vaknar och förstår vad som håller på att hända inom ambulanssjukvården i länet. Prognosen framöver visar att vi kommer få stora problem att klara uppdraget om 2 dygnsbilar och en dagbil med befintlig personalstyrka.