Förstår att våra bedömningar kan uppfattas fyrkantiga och hårda

"Piteå-Tidningen-läsaren kan återigen med förfäran läsa om på det hårresande sätt dövblinda Evelina Lindberg behandlas av Piteå kommun. Om något annat ligger bakom detta än bara hänvisning till ”gällande rätt” ska jag låta vara osagt", skriver Ingela Eriksson i en insändare. Hon får svar direkt av företrädare för socialtjänsten vid Piteå kommun.

I en insändare kommenterar Ingela Eriksson situationen för dövblinda Evelina Lindberg. Hon får svar direkt av företrädare för socialtjänsten i Piteå. (Arkivbild)

I en insändare kommenterar Ingela Eriksson situationen för dövblinda Evelina Lindberg. Hon får svar direkt av företrädare för socialtjänsten i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Insändare2024-04-27 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kan i vart fall konstateras att det nu har gått så långt att det hela har fått ett löjets skimmer över denna behandling. Med en dåres envishet vidhåller ansvariga beslutsfattare inom Piteå kommun att Evelins behov kan tillgodoses på annat sätt än genom det personliga stöd som hon haft.

Den vardagstolkning som Piteå kommun anser att Evelina ska ansöka om via Regionen innebär inte att Evelinas hjälpbehov är tillgodosett. Hon får nämligen inte tillgång till tjänsten i alla de situationer hon har behov av hjälp med kommunikation. Hur Piteå kommun har tänkt lösa detta är höljt i dunkel och några konkreta alternativ på hur hennes vardag ska se ut eller ur hur hon ska kommunicera med de som ska utföra insatserna hemtjänst, boendestödjare och ledsagning har inte presenterats. Samtidigt erkänner Piteå kommun att Evelina hamnat mellan stolarna. Men att åtgärda detta error verkar Piteå kommun inte förmå sig till.

I intervjun med enhetschefen på socialförvaltningen i Piteå kommun tycker jag mig dock skönja en okunskap om gällande lagstiftning. Hon blandar så att säga äpplen och päron då hon bland annat hänvisar till att kommunikation inte längre anses som grundläggande behov enligt LSS. Evelina har dock haft stödinsatser via SoL sedan fler år varför LSS regler inte torde vara applicerbara, även om det kan vara lockande för Piteå kommun i ett fall som detta.

Den som hängt med i alla turer runt Evelina kanske också uppmärksammat att det genom en intervju i P4 Norrbotten den 7 mars i år med jurist, Anna Quarnström på Synskadades riksförbund, framkom att såvitt känt är Piteå kommun den enda kommun som dragit in ett fungerande personligt stöd. Smaka på de orden för en stund.

Ingela Eriksson

Svar direkt:

Vi har stor förståelse för de frågor, känslor och reaktioner som ärendet väcker. Vi förstår också att våra bedömningar kan uppfattas fyrkantiga och hårda när vi svarar hur lagar är avgörande för våra beslut. Att vi i vår kommun utgår från att vi ska följa lagen i vår biståndsbedömning är en viktig aspekt för att vara en rättssäker kommun. Det handlar ytterst om att alla medborgare ska ha samma möjlighet att få sina behov prövade.

Alla medborgare som söker insatser hos oss ska känna sig trygga med att vi aldrig kommer att bryta den sekretesslagstiftning som reglerar vårt uppdrag. Den främsta anledningen till det är att vi alltid värnar den enskilda individens integritet. I genomförda intervjuer förhåller vi oss därför på ett generellt plan i våra svar. Så även i den nämnda intervjun, frågorna besvarades ur ett generellt perspektiv.

Att myndighetsutövningen är rättssäker är viktigt, men det är minst lika viktigt att de som söker stöd hos oss känner sig väl bemött och lyssnad på. De gånger det inte upplevs så, är det viktigt för oss att mötas kring det med den enskilde och vi välkomnar alltid synpunkter, upplevelser och kritik. Men hur insatser ska utformas och verkställas är en dialog som vi har med den enskilde och den dialogen sker inte via media. 

På vår hemsida finns mer information om hur vi inom socialtjänsten arbetar med handläggning och utredning vid biståndsbedömning.