Socialdepartementet föreslår att kostnadstaket för högkostnadsskyddet för läkemedel höjs. Utifrån 2025 års prisbasbelopp höjs taket från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Beloppen inom den så kallade högkostnadstrappan höjs också i varje steg. Det första trappsteget ändras så att patienten betalar 75 procent, i stället för 50 procent av kostnaden i intervallet.
Förslaget innebär att patienter ska betala hela beloppet för läkemedelskostnader upp till 2 000 kronor. Idag ligger detta så kallade kostnadsgolv på 1 425 kronor. Frikortet kommer att börja gälla vid samma läkemedelskostnad som i dag, det vill säga 7 117 kronor. Redan idag har många äldre med kroniska sjukdomar det svårt att få ekonomin att gå ihop och det är dem som har stort behov av medicinsk vård och behandling som får betala försämringarna.
Samtidigt är det svårt för denna grupp att själva kunna påverka sin situation. Enligt Socialdepartementet kommer kommunerna att behöva hantera en ekonomisk påverkan som en direkt följd av förslaget. Samhällets kostnader för äldre ökar. Vi blir fler äldre och vi kan samtidigt behandla allt fler sjukdomar med effektiva läkemedel. Men en lösning som den nu föreslagna anser vi är fel väg att gå, Den medför risk för att patienter avstår från att köpa ut allt som förskrivits och därmed risk för dålig följsamhet till ordination. Detta leder till risk för allvarliga konsekvenser för deras hälsa samt ökade kostnader för hälso- och sjukvården.
Högkostnadsskyddet är en grundpelare i svensk sjukvårdspolitik som finns för att säkerställa en mer jämlik vård genom att alla även med lägst inkomst kan köpa läkemedel. Förslaget är ett hot såväl mot den enskilda individen som mot folkhälsan. Älvsbyns pensionärsföreningar (Demensföreningen, Hjärt- och lungföreningen, PRO, SPF Pärlan) begär därför att förslaget inte genomförs och att alternativa lösningar framarbetas.