Vissa beslut är på grund av försäkringskassans bedömning av läkares sjukskrivningar, men fler och fler beslut om indragning efter försäkringskassans egna utredningar i ärenden, ofta utförd för att det komma in ”anonyma anmälningar” eller för att myndigheten själv vill dubbelkolla om personer faktiskt gör mer i sin vardag än vad försäkringskassan anser dom skall.
Jag har svårt att förstå att utredningar som försäkringskassan gör kring enskilda människors liv ens är lagliga. Hur kan en myndighet som ej har polis- eller domstolsbefogenhet, lagligt få utföra utredningar där människors vardag, privata foton, sociala medier med mera kartläggs, för att använda allt man samlat in, att ”döma” någon? Vi har en polismyndighet med befogenhet och i uppgift göra utredning vid till exempel misstanke om brott. När polisen gjort klart en utredning, lämnas den till åklagare som bedömer om det finns tillräckligt med bevis att väcka ett åtal. Är det stark bevisning, väcks åtal, som lämnas in till domstolen för en prövning rätten där en domstol avgör om bevisen uppfyller kraven för en fällande dom. Det är en av grunderna i rättssäkerheten i vårt land.
Den rättssäkerheten hotas när försäkringskassan, med sina utredningar av personers liv, agerar både polis, åklagare och domare när ett beslut om indragen ersättning fattas baserad på en av deras utredningar. I Sverige har vi om vi utreds för brott till exempel, rätt att bemöta och ge vår version redan i början av utredningen, då det första som görs är att delge misstanke om brott till personen som är under utredning. Men inte ens det ges man en möjlighet till när försäkringskassan inleder en utredning i ett ärende. I dag kan personer efter att försäkringskassans utredning pågått hemligt i månader få veta av att det pågår en utredning. Under flera månader sitter en handläggare på försäkringskassan och gräver i andras liv, vardag, bilder och sociala medier, utan att personen själv ens vet om det. Nej, jag förstår inte hur försäkringskassan som skall vara ett av samhällets skyddsnät, har mandat att inleda utredningar och utfärda ”dom” på ett sätt som inte ens skulle godkännas i en domstol.
Och vad gör försäkringskassan med alla insamlade bilder, uppgifter, kopior på inlägg på sociala medier och så vidre som icke-utbildade handläggare samlat in, för inte kan det uppfylla GDPR-lagstiftningen. Vars är rättssäkerheten?
Försäkringskassan hotar vår rättssäkerhet
Vi hör fler och fler berättelser från personer som fått delar eller hela sin ersättning indragen av försäkringskassan.
"Jag har svårt att förstå att utredningar som försäkringskassan gör kring enskilda människors liv ens är lagliga", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)
Foto: Jessica Gow/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.