INSÄNDAREN
Jag har försökt få ett rakt och ärligt svar varför man stänger Hortlax folktandvård. Men det verkar omöjligt. Olika personer ger olika svar.
Har ringt och pratat med divisionschef Tomas Josefsson. Frågade: Det kan väl inte bero på, för liten patientillströmning? Vi är cirka 4 300.
Ingen direkt reaktion. Nästa fråga: Är det så att läkarstationen behöver lokalerna själv? Inget klart svar. Nästa fråga: Är det en bemanningsfråga? Där kom svaret, att så var det.
Då påtalade jag att jag läst att det nyss utexaminerats 23 tandläkare i Umeå. Försök att locka dem att söka sig till Hortlax genom att ge dem bra villkor lönemässigt, hjälp att hitta bostad, plats inom barnomsorgen med mera. Nästa fråga: Vilken folktandvård ska man vända sig till i fortsättningen? Där fick jag ett direkt svar. Det blir Öjebyn och folktandvården på Piteå lasarett. Min följdfråga blev då: Hur kan det finnas tillräckligt med utrymme för så många nytillkomna där? Där kom ett direkt svar på lokalfrågan. Vi ska bygga till utrymme på lasarettet.
I regionfullmäktige sitter flera personer som representerar Piteå: Leif Bogren, Sven Holmqvist, Lars U Granberg, Maria Stenberg, Thor Wiklund med flera.
Jag tänker inte fråga hur era röster föll när denna fråga dryftades, men om ni har något att tillföra som gör att vi bättre förstår bakgrunden till nedläggningen av Hortlax Folktandvård vore det bra om ni klart och ärligt, informerade om detta i PT.
För övrigt så är det som alltid, att de berörda får information om vad som är på gång alldeles för sent för att hinna bemöta eller få till förändringar.
Slutar med en reflexion: Man räknar enligt Tomas Josefsson med en årlig besparing på 1,4 miljoner kronor. Jag önskar, skulle vilja säga kräver, att få angivet i kronor och ören vad det kostar att göra ut/tillbyggnad på Piteå lasarett, rekrytera nya tandläkare för att inte köerna på folktandvården i Öjebyn och i Piteå ska bli så lång, att tandhälsan tar stryk. Så jag antar att det måste anställas fler tandläkare.
Men enligt Tomas Josefsson så vill inga tandläkare söka till små platser, så då blir det svårt även för lilla Piteå.
Allt bilåkande för de berörda fram och tillbaka, missade lektioner och frånvaro från jobb räknas förstås aldrig in, i såna här situationer, på kostnadssidan.
Sonya
en av invånarna i Hortlax
SVAR DIREKT
Den viktigaste orsaken till att små kliniker, ofta i mindre samhällen, läggs ned är den personalsituation som svensk tandvård brottas med nu.
Det ser i stort sett likadant ut i hela Sverige och man bedömer att det i dag saknas drygt 300 tandläkare.
De unga tandläkare som examineras har dessutom stora behov av handledning och ”inskolning”. Det behovet har ökat kraftigt under senare år. Det medför att det blir allt svårare att rekrytera till mindre kliniker där tillgången på handledarresurser blir ett problem. Av detta skäl lades kliniken i Harads ner ganska nyligen och nu stänger alltså även Hortlax. I övriga Norrland ser det ut på samma sätt, Jämtland har nyligen lagt ner ett antal kliniker och diskussioner pågår i både Västerbotten och Västernorrland. I södra Norrbotten (Piteå älvdal) är personalsituationen i övrigt relativt bra. Det är betydligt sämre i andra delar av länet. Besparingen genom att lägga ner Hortlax bör stämma. Ombyggnationen i Piteå blir ganska okomplicerad och är redan medkalkylerad.
Tomas Josefsson
Divisionschef
Folktandvården Norrbotten