Förfrusna barn på lågstadiet

En solig morgon i slutet av april promenerade jag med min dotter till skolan här i Piteå. Min första tanke när vi kom fram skolan var: "Är det högsommar?"

Insändarskribeten förundras över hur dåligt klädda lågstadiebarnen är, trots att det bara är någon enstaka plusgrad ute. (Arkivbild)

Insändarskribeten förundras över hur dåligt klädda lågstadiebarnen är, trots att det bara är någon enstaka plusgrad ute. (Arkivbild)

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2020-05-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindbyxor, mössor, handskar och sockar var bortblåsta. De flesta barn i årskurs 1-3 höll på frysa bort. Var har de kläderna? Tjejerna var klädda i tunn jacka och tunna byxor som slutar 5-10 centimeter ovanför skorna. Inga sockar, mössa eller handskar. 

Killarna hade inte något mer på sig, eventuellt en keps. Vill påminna om att det är en aprilmorgon vid 8:20 och två till tre grader varmt, småblåsigt, solen skiner, men delar av snöhögar finns kvar. Personal på skolan och många föräldrar som lämnar är bra klädd i täckjacka, mössa och handskar medan barnen på skolan står som fastfrusna. 

Detta har fortsatt de senaste veckorna. Jag frågade några barn i årskurs 1-3 om de inte fryser? De har med stolthet sagt att de är så stora så de inte behöver ha så mycket kläder. Ett barn på samma gata som mig berättade med stor förvåning i rösten: ”Vet du, barnen i förskoleklass måste ha vindbyxor och mössa på sig när de är ute!” 

Vad är detta? Är det någon mode-grej som är igång på lågstadiet? Hur tänker ni föräldrar? Eller är det personalen som ska klä era barn?

När jag gick i skolan inträffade detta fenomen på högstadiet. Man skulle ha ”rätt kläder”, att man sedan frös häcken av sig spelade mindre roll. Då var vi ändå 15– 6 år, dessa barn är 7–9 år. Man kan ju se tillbaka på sig själv, småskratta och inse hur korkad man var som 15 åring som inte klädde sig, därför blir jag lite orolig vad lågstadiebarnen ska tänka framöver.