Ska vi minska narkotikarelaterade problem och skador, behöver vi ha ett lika stort fokus på att de aldrig uppstår som på att lindra symtomen. Och det finns vägar att gå. I flera kommuner har man redan i dag ett effektivt förebyggande arbete, som gett bra resultat och en positiv utveckling – något som borde skalas upp och genomföras över hela landet.
För samtidigt som ett antal kommuner kommit långt i sitt förebyggande arbete, är det fortfarande många som saknar mål, strategi, handlingsplan och resurser. Och bristerna syns. På flera håll vittnar skola, polis och fältarbetare om svårigheter att samarbeta och bollande av ansvar mellan olika verksamheter – med risk att individer, inte minst barn och unga, faller mellan stolarna och att insatser dröjer.
Vi vet att ett bra förebyggande arbete är en grundförutsättning för att skapa förändring. Samtidigt som vi behöver en anpassad vård och behandling till den som ändå hamnar i missbruk eller beroende; ett stöd som följer både individ och närstående hela vägen till en fungerande och meningsfull vardag. Men för det krävs politisk vilja och det hoppas vi att se i höst!
Förebyggande arbete grunden för förändring
Inför valet debatteras just nu frågor på både lokal och nationell nivå som har koppling till narkotikapolitik, däribland kriminalitet och otrygghet. Märkligt nog presenteras sällan förslag som kan lösa orsakerna bakom.
"I flera kommuner har man redan i dag ett effektivt förebyggande arbete, som gett bra resultat och en positiv utveckling – något som borde skalas upp och genomföras över hela landet", skriver Annica Bergström, vice ordförande för Föräldraföreningen Mot Narkotika och Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt Center. (Arkivbild)
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.