Förebygg bredare – det behövs

Att e-cigaretter används av unga på mellanstadiet är ingen nyhet. Det är känt och det har vi som jobbar med förebyggande insatser varnat för i flera år.

"Vi som jobbar med förebyggande arbete bland unga har varnat för e-cigaretter", säger André Bengtsson.

"Vi som jobbar med förebyggande arbete bland unga har varnat för e-cigaretter", säger André Bengtsson.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2020-05-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Redan för några år sen då handelsstånd under sommarens aktiviteter sålde e-cigg till alla oavsett ålder, var vi flera inom det förebyggande arbetet som höjde våra röster i olika sammanhang och forum. 

Det är klart man känner frustration och irritation över att både tjänstemän och politiker inte verkar lyssna på oss som har egen erfarenhet och som är ute i miljöer där unga vistas. Läget med e-cigg, men också med narkotika bland unga i Piteå, är ännu ett exempel på behov av ett bredare förebyggande arbete i skolorna. 

Det bör rikta sig till både elever och personal. Ungdomar behöver komma till insikt att det dom håller på med inte är ett bra val. 

Det handlar också om att skapa ett samhälle, där unga inte döms eller enbart känner att de får moraliserande pekpinnar av vuxna. Låt de få ta egna beslut baserade på kunskap, livserfarenhet och fakta som ges dem. Skapa mötesplatser för alla unga, inte bara de som redan har ett specifikt fritidsintresse. Ett inkluderande samhälle är både bra och förebyggande.

Var är föräldrarna skriker en del. Och var är skolan och lärarna gapar andra. Det är alltid någon specifik grupp som skall bära ansvaret. Var är förebilderna och alla vuxna som skall sätta “normen”? Var är politiken som har det övergripande ansvaret för det förebyggande arbetet i kommunen? Det här är ett arbete som handlar om mer än att ta fram policys och handlingsplaner för 2020 och 2021.