”Det handlar om livet – en nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention” är äntligen antagen på högsta politiska nivå. Strategin berör verkligen oss politiker och nu gäller det för oss som ansvarar för övergripande beslut att bidra till att omvandla strategin till ett görande i samverkan.
Att vi visar på samsyn och förståelse för vad som kan orsaka psykisk obalans i de beslut som vi fattar och de direktiv vi ger till samhällets många viktiga aktörer. Det är nödvändigt att vi nu enas kring en politik som respekterar grundläggande mänskliga behov och undviker att skapa konflikter och motsättningar mellan människor. Att vi med våra beslut bidrar till att färre utvecklar psykisk ohälsa på grund av övergripande beslut och att ingen ska uppleva att desperata handlingar och självmord är den enda vägen ut ur en svår livssituation.
Det fruktansvärda dådet i Örebro skakar om oss i våra grundvalar och det florerar många tolkningar och teorier om vad som kan vara orsak till just denna tragedi. För mig som jobbat med uppdraget psykisk hälsa och suicidprevention i många år ringer flera varningsklockor. Signaler där vi med samhällsuppdrag har skäl att vara uppmärksamma och bidra med krafter för att minska risken för upprepning och att fler hamnar i destruktiva processer med risk för våldsutveckling.
Vi vet att människors liv och förutsättningar påverkas av ensamhet, utanförskap och otrygghet.
Vi vet att det finns grupper i vårt samhälle som upplever tillvaron mer påfrestande och har större risk för psykisk ohälsa. De är mer utsatta för beslut som rubbar deras tilltro till att de ska få ett bra bemötande när de behöver insatser från samhällets aktörer. Låt oss hjälpas åt att skapa förutsättningar för trygghet och framtidstro för alla människor i vårt land.
Vi i Region Norrbotten behöver också förena oss och säkra att vi inte undergräver förutsättningarna för verksamheterna inom regionen att utföra ett utvecklingsarbete som ska öka deras möjligheter att förbättra sina insatser till stöd för våra målsättningar.
Utvecklingen av förstärkt öppenvård i Piteå med Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam, SPOT är ett positivt exempel som, trots svårigheter i uppstarten, redan visar mycket goda resultat. Alla partier har sen tidigare uttryckt att SPOT är ett viktigt utvecklingssteg för att förbättra tillgänglighet och minska behovet av slutenvård och det är vad vi vill att verksamheten ska åstadkomma.
Vid regionstyrelsens möte 12 februari fick vi en lägesrapport från arbetet med SPOT. Rapporten visar på att långt fler patienter i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog med svår problematik fått insatser utan inläggning tack vare de nya arbetssätten. Att SPOT har ett stort söktryck till de tjänster som är kopplade till uppdraget och att de sökande påtalar viljan att arbeta patientnära och med fokus på patientens behov. Att det har varit 63 procent färre patienter från Piteås upptagningsområde inneliggande i slutenvård samtidigt som totalt 135 patienter fått insats av teamen för akut eller planerad SPOT och att 77 patienter har en pågående kontakt. Att alla får en bedömning av läkare som ordinerar en omsorgsinsats som är den aktuella behandlingen vid försämring/krislägen vilket även inkluderar uppföljning av medicinering. Att personalen har en hög nöjdhet med sin arbetssituation och att samarbetet med kliniken i Sunderbyn har utvecklats positivt med fokus på att hitta bra lösningar. Dessutom visar uppföljande samtal och enkäter att även patienter och anhöriga upplever SPOT som en bra och tillgänglig insats.
Rapporten visar alltså att det nya arbetssättet ökat möjligheten att stödja fler med svår psykisk ohälsa till en tryggare och bättre livssituation. Det är tack vare att medarbetarna i Piteåpsykiatrin gjort ett fantastiskt utvecklingsarbete som resultaten visar sig så snabbt. Här hoppas jag att även Linda Frohm (M) kan instämma i en eloge till Piteåpsykiatrin som gjort framgången möjlig med sitt sätt att ta sig an ett tufft utvecklingsuppdrag som visar vägen med en förbättringsresa som gagnar både patienter och engagerade medarbetare. Förhoppningsvis kan vi tillsammans bidra med fler beslut som öppnar vägen för samsyn och samverkan i vårt stora uppdrag för att främja den psykiska hälsan och minska risker för suicid i Region Norrbotten.