REPLIK
V förespråkar en avkriminalisering av eget bruk, inte legalisering. Avkriminalisering innebär att det inte ska vara straffbart att vara påverkad av en drog. Framställning, langning etcetera ska fortsatt vara olagligt.
1988 valde Sverige att kriminalisera eget bruk och betrakta beroendet som kriminellt. Människor skulle skrämmas och straffas till drogfrihet.
Idag har Sverige en av västvärldens mest repressiva narkotikalagar och extremt hög narkotikadödlighet. Levnadsstandarden för människor med drogproblematik har försämrats. Hot om straff och stigmatisering driver människor från vård till utanförskap och kriminella identiteter. För den som vill byta bana skapar prickar i belastningsregistret problem.
Den narkotikapolitiska modell Sverige antog för 30 år sedan saknar vetenskapligt stöd och har aldrig utvärderats. Det är orimligt att kalla den framgångsrik när människor dör i högre utsträckning än något annat jämförbart land. Vi har inte råd att envist klamra oss fast vid en gammal utopi medan människor lider och dör. Lösningen kan inte vara att förskjuta dem i behov av hjälp bort från samhället. Det måste till en förändring.
V arbetar för en human, skademinimerande och vetenskapsförankrad narkotikapolitik. Vi vill flytta fokus från straff och stigmatisering till sjukvård och mänskliga rättigheter. Att leva i en beroendesjukdom ska inte vara kriminellt – ansvaret för drogproblematik ska ligga på sjukvården, inte rättsväsendet.
Polisens resurser har tydligt skiftats till att jaga enskilda brukare. 89 procent läggs på eget bruk och endast 11 procent på framställning, smuggling och langning. Vi vill flytta tillbaka fokus till herrarna i toppen – inte brukaren på botten.
Den forskning som finns stödjer inte påståendet att kriminaliseringen har avskräckande effekt eller inverkan på konsumtion eller tungt bruk. Tvärtom visar den att länder som genomfört avkriminalisering och skademinimerande drastiskt minskat antalet narkotikadödsfall, sjukdomar som HIV/AIDS, tungt bruk, etc. Vården har effektiviserats och kostnaden för rättsväsendet minskat. Flera länder har valt den här vägen, närmast oss Danmark och Norge.
FN, WHO, UNAIDS, Amnesty, Human Rights Watch och världsledande forskare har tagit ställning för avkriminalisering. FN-kontoret för mänskliga rättigheter har riktat skarp kritik mot Sveriges modell och menar att den motverkar folkhälsan. Även SKL och Svenska Narkotikapolisföreningen vill utvärdera lagstiftningen.
Det är dags att börja bemöta narkotikabruk med medmänsklighet, skademinimering och vetenskap. För oss handlar det i grunden om människovärdet.