Folkbildning stärker demokratin

Allt från språk, politik och historia till hantverk, måleri och teater, allt kan man studera i en kurs eller studiecirkel. Och folkbildningen är oerhört viktig, påpekar skribenten.

Allt från språk, politik och historia till hantverk, måleri och teater, allt kan man studera i en kurs eller studiecirkel. Och folkbildningen är oerhört viktig, påpekar skribenten.

Foto: Sanna Eriksson

Insändare2020-01-01 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor del av våra första år som människor går vi i skolan. Det lägger fundamentet för vår framtid som aktiva och inte passiva deltagare i samhället. Det är där drömmar blir verklighet och det är där drömmar byts ut mot nya drömmar.

Fast låt oss vara ärliga. Hur många vet redan som 18-åringar vad man vill göra resten av sitt liv? Många unga lever heller inte alls i den trygghet som behövs för att man ska orka lägga ner tid på att lyckas i skolan. Livets förutsättningar ser extremt olika ut.

Därför finns och måste finnas möjligheten att utbilda sig i vuxen ålder. Kalla det en andra chans eller en möjlighet att bli den man vill vara. Resultatet blir detsamma. Människor styrks, växer och vågar. 

Modiga människor ser på samhället på ett helt annat sätt, är man trygg i sig själv så blir inte förändringar ett hot utan en möjlighet. Det har alltid vart viktigt. Fast nu är det viktigare än någonsin. Förändringar går så oerhört fort och informationsflödet är snabbare än någonsin. För många är flödet i sociala medier i stort sett hela källan till den bild av samhället som finns.

Utanförskap är grogrunden till så mycket negativt och formar bilden av oss själva och andra.

Det innebär risker, men såklart även enorma möjligheter. Grunden läggs via utbildning. Politiker som är emot folkbildning är helt enkelt emot starka individer som själva fattar beslut utifrån sin egen värdegrund. Politiker som är emot folkbildning är emot tanken att alla människor ska ges chansen att bli sitt bästa jag. 

Förmågan att stärka människor, oavsett ålder, är den enklaste förklaringen till varför Sverige över tid ligger i topp hur man än mäter välfärd och välstånd.