Flyttkarusellen: Är Pitebor lata?

"Stadsbibliotekets läge i gamla Folkets hus beskrivs som ocentralt." Insändarskribenten Salmanassar undrar om Pitebor har kortare ben är övriga befolkningen?!

SKRATTRETANDE. "Definitionen av centrum är i sammanhanget skrattretande: stadsbibliotekets läge i gamla Folkets hus beskrivs som ocentralt." skriver insändarskribenten Salmanassar och sätter tomma skollokaler på landsbygden i paritet till rundflyttningar i centrala stan.

SKRATTRETANDE. "Definitionen av centrum är i sammanhanget skrattretande: stadsbibliotekets läge i gamla Folkets hus beskrivs som ocentralt." skriver insändarskribenten Salmanassar och sätter tomma skollokaler på landsbygden i paritet till rundflyttningar i centrala stan.

Foto:

INSÄNDARE2017-04-05 15:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av: Biblioteket föreslås flytta till nybygget" och "Därför blir det flyttkarusell"

Så presenterar Piteå kommun det senaste i raden av byggprojekt på Häggholmen.

Det handlar om lägenheter och allmännyttiga lokaler i kvarteret Löjan. Allt gäller den gamla stadskärnan, viljan till nybyggnation är begränsad och det som byggs måste absolut placeras i centrum.

.

Definitionen av centrum är i sammanhanget skrattretande: stadsbibliotekets läge i gamla Folkets hus beskrivs som ocentralt. Hur en lokal, som ligger tio minuters promenad från gågatan, kan beskrivas som ocentralt belägen, är för mig en gåta. Har kanske piteborna kortare ben än övriga svenska befolkningen?

.

Den tilltänkta tomten för projektet är i minsta laget och återigen anar luttrade pitebor följande scenario: ”det blev för litet, lokalerna är inte ändamålsenliga”. ”Det bidde inte ens en tumme”, som Tage Danielsson skrev. Ack, vilken siare denna man var. Eller ska även detta bygge resa sig femton våningar eller mer över staden och lägga ännu ett par gator i skugga?

Norrmalmskolan ska rivas och ge plats för bostäder och ett föreslaget alternativ är att bygga om bibliotekets gamla lokaler till skola. Ett annat, fullgott och ekonomiskt effektivt alternativ vore att nyttja befintliga skollokaler.

Det finns ett antal skolor i våra byar som antingen är nedlagda eller har beslutats att läggas ned. Tomma lokaler som ändå kostar skattepengar. Låt barnen från staden gå i skola i byarna. Fina lokaler, frisk luft och ett effektivt sätt att bruka de resurser i byarna som kommunmedborgarna bekostat.

Busstransporterna ut till byarna blir kostnadseffektiva, eftersom dessa redan åker ut för att hämta byabarnen till skolor på annan ort. Bussarna används alltså i båda riktningarna, både morgon och eftermiddag. På detta sätt lever Piteå kommun upp till sin föresats om en levande landsbygd, när åtminstone skolorna är fortsatt i bruk.

Kommunen blir en föregångare inom området elevvård, när även barnen från staden får uppleva landsbygdens lugn och ro och frid.

.

Slutligen hålls flyttkarusellen igång, när inte bara byggnader och verksamheter roterar, utan även eleverna. ”Den går hit, den går dit, den går runt en liten bit. Och den krånglar på ett kick, den är en makalös manick – den kommunala apparaten.”

Läs mer om